segon dia de mobilitzacions

Els disturbis per Hasél s’estenen a Barcelona i Madrid i acaben amb 49 detinguts

  • Un miler de persones s’han concentrat davant la presó de Ponent, a Lleida, on està empresonat el raper

  • A Madrid la policia ha carregat contra manifestants que volien trencar el cordó de seguretat i avançar cap al Congrés dels Diputats

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan José Fernández

Segona nit de disturbis per l’empresonament de Pablo Hasél, aldarulls que si dimarts se centraven en Catalunya ara s’han estès a Madrid i a altres ciutats, com Granada. Els incidents d’aquest dimecres s’han saldat amb almenys 49 detinguts entre les quatre capitals de província catalanes, Madrid i Granada. Entre els 19 detinguts a Madrid hi ha sis menors (d’entre 16 i 17 anys). Les protestes, convocades per la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, deixen un balanç d’una seixantena de ferits: a Madrid, 55 persones van resultar ferides, 35 d’elles policies. A Catalunya, almenys vuit persones han hagut de rebre assistència sanitària.

A Barcelona, diversos centenars de persones s’han concentrat als Jardinets de Gràcia i s’han dirigit cap a la plaça de Catalunya, però a l’altura de la plaça Urquinaona un grup violent ha cremat contenidors, a més de llançar pedres contra furgons dels Mossos i fins i tot ha intentat obrir-ne les portes.

Des de plaça d’Urquinaona els grups violents s’han desplaçat cap al passeig de Gràcia on continuen cremant contenidors. Un dels joves ha resultat ferit i ha hagut de ser atès pels sanitaris voluntaris.

Els violents han destrossat mobiliari urbà, saquejat botigues i cremat vehicles i contenidors. També s’han dirigit cap a passeig de Gràcia i han atacat un concessionari de cotxes al carrer de la Diputació amb rambla Catalunya, i han destrossat una moto de lloguer en l’encreuament de Balmes i Diputació.

La manifestació de Lleida, a la presó de Ponent

Els manifestants que han participat en la manifestació han arribat al perímetre de la presó de Lleida, on està empresonat el raper des que dimarts va ser detingut a la Universitat de Lleida després d’atrinxerar-se amb un grup de joves. Els joves que protestaven han cremat alguns contenidors als voltants del centre penitenciari i després cap al centre de la ciutat. També han tirat pedres, llaunes i trossos de llambordes contra els escassos 12 agents que custodiaven el lloc, segons l’ACN.

Alguns dels lemes que han corejat els manifestants a l’arribar al centre penitenciari han sigut: ‘Pablo estàs en una cel·la petita, però ets molt gran’, ‘Llibertat Pablo Hasél’ i ‘Els rics mai entren, els pobres mai surten’. Des de la presó, alguns dels interns també s’han afegit als lemes; a més, durant la concentració han sonat algunes de les cançons del raper.

Abans de la marxa, els Mossos d’Esquadra han identificat alguns dels activistes que participen en la concentració i han registrat les motxilles a tots els accessos a la rotonda de la plaça d’Europa, lloc en el qual s’ha portat a terme l’acció.

Dimarts es va desencadenar una violència extrema per part dels manifestants que van participar en les concentracions en contra de l’empresonament de Hasél. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha remarcat que hi va haver busca-raons que van agredir els policies de manera «gratuïta», ja que els agents «en cap moment» van intentar impedir les «concentracions».

Disturbis a Girona

Els manifestants han llançat ampolles de vidre i pirotècnia a la zona de la Subdelegació del Govern i també han calat foc a papereres de la plaça del Mercadal. A més, han muntat barricades en carrers adjacents i han desmuntat una bastida d’una obra per tallar el carrer de Santa Clara i per fer llançaments contra els Mossos d’Esquadra, que els persegueixen pels carrers del Barri Vell. També ha format barricades amb contenidors de vidre al Pont de Pedra, llançant ampolles als agents, que responen amb bales de foam.

La concentració ha començat a la plaça 1 d’Octubre, i d’allà s’ha mogut cap a la subdelegació, als jutjats i ha tornat de nou al seu punt inicial. Al veure els primers llançaments d’objectes, els Mossos han avisat llavors d’una actuació policial imminent i han entrat a la plaça amb els furgons per dispersar els manifestants. Hi ha dos detinguts.

Càrregues a la Puerta del Sol

Un grup de congregats a la Puerta del Sol de Madrid ha protagonitzat diverses escenes de tensió i enfrontament amb els agents de la Policia Nacional, als quals han llançat diversos objectes i han increpat amb insults.

Els agents de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) han carregat en diverses ocasions cap a les vuit de la tarda contra grups de congregats que han intentat accedir pel carrer de Carretas en direcció al Congrés dels Diputats.

En aquest accés a la Puerta del Sol s’ha situat una doble línia policial per impedir l’accés dels congregats, que han llançat objectes contra els agents i han provocat danys al mobiliari urbà. Així, s’han viscut moments de tensió i diverses càrregues amb manifestants intentant avançar i agents dels antiavalots intentant impedir el seu pas.

Els congregats han proferit diferents càntics contra els agents com ‘Ser policia, vergonya em faria’, ‘fora policies dels nostres carrers’ o ‘Nazi de dia, de nit Policia’.

L’acte de protesta de Madrid, que no compta amb autorització de la Delegació del Govern, ha arrancat cap a les 19.00 hores a la Puerta del Sol sota un fort dispositiu policial després dels aldarulls registrats en les convocatòries d’aquest dimarts en diversos punts de Catalunya. Amb pancartes en les quals es podia llegir el lema ‘Segrestat per l’Estat ¡Tots al carrer! ¡Conquistem la seva llibertat!’ o ‘Pablo Hasél, Llibertat. Fora la Justícia Franquista’, la concentració ha començat amb un ambient festiu sota càntics per reclamar la sortida de la presó del raper català.

‘Llibertat, Pablo Hasél’, han corejat insistentment els congregats davant la seu del Govern de la Comunitat de Madrid, la majoria amb mascaretes per la Covid-19 però no sempre guardant la distància de seguretat. ‘¡Aquí hi ha els antifeixistes, Madrid serà la tomba del feixisme’ o ‘La lluita segueix, costi el que costi’, han sigut alguns altres dels càntics que més s’han repetit. La protesta ha acabat poc abans de l’inici del toc de queda. Hi ha 16 detinguts i almenys cinc agents ferits de caràcter lleu. El Samur ha atès nou persones més, de les quals tres han sigut derivades a un hospital.

Violència en els actes de dimarts

Un total de 18 detinguts i 33 ferits, la meitat policies, és el balanç dels greus disturbis registrats a Barcelona, Vic, Girona, Lleida i Reus durant les protestes de dimarts. Les manifestacions en suport al raper van començar a la tarda i van acabar de matinada deixant una estampa d’importants danys materials: crema de contenidors, destrosses en oficines bancàries i fins i tot a la comissaria de Vic.

Notícies relacionades

Aquest dimecres hi ha hagut 48 detinguts entre Madrid i Barcelona. Deu han sigut a Barcelona, tots ells pels incidents violents i l’atac al concessionari de vehicles. 12 persones més han sigut detingudes a Lleida, dues més a Tarragona, cinc a Girona i 16 més a Madrid.

A més, a Granada s’han quatre persones més arran de les protestes per l’ingrés a la presó del raper Pablo Hasél, que han suposat la crema de contenidors en diferents carrers del centre d’aquesta capital andalusa i danys en mobiliari urbà i vehicles.

Temes:

Pablo Hasél