Retard de sentències

El TC torna a ajornar el primer recurs de la sentència sobre el procés

  • El ple d’aquesta setmana resoldrà la recusació de Narváez, presentada per Puigdemont i nou dels condemnats

  • En els càlculs de l’alt tribunal estava previst haver resolt el recurs de Meritxell Borràs al gener

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional s’ha vist obligat a tornar a ajornar la resolució del primer recurs presentat contra la sentència del procés. En el ple que comença aquest dimarts està previst que resolgui la recusació presentada contra el magistrat Antonio Narváez per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i nou dels 12 condemnats pel Suprem, però no el recurs de Meritxell Borràs, van informar a aquest diari fonts del tribunal de garanties.

L’explicació és el retard a l’hora de dictar sentències en certs assumptes, per la seva especial dificultat que acumula el tribunal de garanties. Aquest va ser el motiu pel qual el primer recurs contra la sentència del procés ja es va retardar del mes de gener al febrer sense haver arribat a abordar-se en el ple, quan es preveia que recolzés el criteri del Tribunal Suprem a l’hora de jutjar els líders independentistes.

El Constitucional havia calculat que el primer recurs, el de Borràs, es resolgués el mes de gener i el de Carles Mundó, al febrer, per ser els més senzills, i així progressivament fins que li arribés el torn al més complex, el del líder d’ERC Oriol Junqueras, abans de l’estiu. No obstant, la dificultat dels assumptes que porta entre mans i dels mateixos recursos del procés ha obligat a incomplir aquesta previsió tan optimista.

Sense recusar

Notícies relacionades

A més, els dos recursos es podien resoldre sense fer-ho amb la recusació del magistrat Antonio Narváez, que juntament amb Cándido Comte-Pumpido, coordinava la resolució de les nombroses impugnacions del procés, perquè Borràs i Mundó eren els únics que no havien qüestionat la seva imparcialitat per una conferència que va impartir a Granada el 2017 en la qual va qualificar de «cop d’Estat encobert» l’ocorregut a Catalunya aquella tardor.

Al final l’incident per apartar-lo es resoldrà abans que els seus recursos contra la sentència, perquè està previst que s’abordi en el ple d’aquest mes, mentre que els recursos contra la sentència no s’esperen abans del ple del mes de març. D’aquesta manera, també es neutralitzaria qualsevol crítica que pugui venir d’instàncies europees a les seves futures resolucions.