EN CLAU MADRID

Les incerteses de Pedro Sánchez / Eleccions catalanes 2021

  • Salvador Illa intentarà anar a la investidura, però dependrà de qui sigui l’elegit per presidir el Parlament

  • Els comuns seran temptats per uns i altres, amb vaivens de la coalició de la Moncloa de fons

  • ERC haurà de mesurar quin pes vol tenir a partir d’ara a Madrid i en la governabilitat

Les incerteses de Pedro Sánchez / Eleccions catalanes 2021
2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ho va tornar a fer. Va apostar fort coordinat amb el PSC; va arriscar a Catalunya col·locant el seu ministre Salvador Illa com a candidat i va guanyar. Al també president del Govern les urnes li han donat la raó... més o menys. Perquè la realitat és que Illa era diumenge a la nit qui més sufragis havia obtingut, però empatat en escons (33) amb ERC i sabent que els avals al bloc independentista són encara més grans que a l’anterior legislatura.

                

¿I ara?. Illa diu que es presentarà a la investidura. Que ell no farà ‘un Arrimadas’. Però aquesta és la primera de les incerteses que acompanyaran els pròxims dies Illa, Sánchez i tots els seus: ¿permetrà el pròxim president o la pròxima presidenta del Parlament que el socialista faci almenys un intent? Depèn del partit en què militi qui hagi de dirigir la Cambra catalana. I això va lligat als pactes.

Convé no donar res per fet. A més, i aquí arriba la segona incertesa, els republicans (33 escons) no perdran la històrica oportunitat d’intentar liderar un projecte que portarà sens dubte el cognom independentista. Surten els números. I aquests números alhora envien missatges a ERC: tenir JxCat –el seu enemic íntim– enganxat als talons amb 32 parlamentaris i la rebel CUP (9 butaques al Parlament) com a notari no és un escenari confortable per a Oriol Junqueras i Pere Aragonès, diguin el que diguin en públic. Per tant que a ningú li estranyi que en les pròximes hores tirin la canya sense pudor als morats per temptar-los amb poder i despatxos, apel·lant a l’E d’Esquerra i mirant de diluir, fins on permeti la imaginació, el pes dels de Puigdemont. Si això passa, ¿què faran els comuns? ¿I què dira Pablo Iglesias, vicepresident i soci de Pedro Sánchez, tan donat a les emocions fortes?

La temptació morada

La temptació moradaL’organització d’Ada Colau rebrà picades d’ullet de tots els colors. Com Iglesias. Els independentistes, o almenys una part, no perdran l’ocasió de recordar-li que ha sigut ella qui ha estat apostant per una aliança sense tabús quan així li ha interessat per intentar salvar els Pressupostos a Madrid. O per convertir esmenes en trampes per al PSOE. A Sánchez li tocarà mantenir més d’una conversa sobre Catalunya amb el seu soci. Alhora...

Notícies relacionades

Més incertesa. ¿Afectarà el pols del PSC i ERC per aconseguir la investidura catalana la governabilitat d’Espanya i l’aritmètica del Congrés? ¿Li tremolaran les cames al grup republicà a la Cambra baixa si JxCat o la CUP exigeixen distància amb Sánchez? Tant sap Aragonès la que li cau al damunt amb aquesta qüestió que va ser el primer a parlar de «diàleg», tot i que remarcant que per parlar d’autodeterminació i amnistia. És clar. Ara no es pot permetre altres matisos.

I el colofó, de màxima rellevància: la perillosíssima pujada de Vox i l’enfonsament del PP. ¿Amb qui es fan els pactes d’Estat? I Luis Bárcenas per declarar. Atenció.