Eurobaròmetre

El 53% dels espanyols no està satisfet amb l’evolució de la democràcia

El 53% dels espanyols no està satisfet amb l’evolució de la democràcia
2
Es llegeix en minuts

Més de la meitat dels espanyols no està satisfet amb el funcionament de la democràcia a Espanya, segons l’última enquesta Eurobaròmetre del Parlament Europeu difosa aquest divendres. El sondeig revela que el 53% dels espanyols no està gaire satisfet o gens satisfet amb el funcionament de la democràcia al seu país, davant el 41% que pensa així entre els enquestats dels 27 països de la Unió Europea a la UE. Només un 46% dels espanyols diu estar satisfets o molt satisfets amb el funcionament de la democràcia al país (davant un 57% de la UE27)

Per a aquest Eurobaròmetre es van realitzar més de 27.000 entrevistes, d’aquestes mil a Espanya, entre el 25 de novembre i el 16 de desembre del 2020. Només un 21% dels enquestats espanyols pensa que d’aquí un any el seu nivell de vida serà millor que ara (la mateixa proporció que a la UE), un altre 21% creu que serà pitjor i un 55% creu que continuarà igual (davant un 52% de la UE).

La situació econòmica nacional estarà igual d’aquí un any per al 54% dels espanyols (53% a la UE) i només el 22% creu que hi haurà a canvis a millor o pitjor, xifres similars a la UE. Però els espanyols són més pessimistes en alguns aspectes i el 59% pensa que «les coses van per mal camí», davant el 45% de la UE, i només un 22% pensa que «van per bon camí», menys que el 39% de mitjana a la UE.

Igual com en la resta dels socis comunitaris, una àmplia majoria d’espanyols (el 74%) està d’acord que el pla de recuperació de la UE permetrà que l’economia es recuperi més ràpidament dels efectes de la pandèmia, i només un 21% hi està en desacord.

Més paper per a Europa

Sobre la imatge que té del Parlament Europeu, el 78% voldria que aquesta institució exercís un paper més important, davant el 63% de la UE. Gairebé dos terços (el 61%) està en desacord amb el fet que la seva veu compta a la UE (un 50% a la UE) i només el 34% creu que compta (davant un 45% a la UE).

Mentre que una mica menys de la meitat dels enquestats europeus opina que la prioritat principal del PE ha de ser adoptar mesures per reduir la pobresa i la desigualtat, en el cas dels espanyols una gran majoria, el 61%, ha citat aquest objectiu com a primera opció. Les prioritats següents del PE per als espanyols han de ser millorar l’accés a l’educació (48%) i aconseguir la plena ocupació (32%, mentre a la UE només ho diu el 21%).

Notícies relacionades

Una de les idees que destaquen en aquest sondeig és que enmig de la difícil situació per la pandèmia els ciutadans miren a Brussel·les, i així el 66% dels enquestats espanyols opina que pertànyer a la Unió és bo (53% la UE), i només un 8% pensa que és dolent.

El 75% dels espanyols pensa que Espanya s’ha beneficiat de la pertinença al club comunitari (una mica més que la mitjana en els 27), i només el 17% creu que no s’ha beneficiat (24% a la UE).