Cita amb les urnes

Unides Podem confia en un tripartit català que consolidi el Govern central

  • Els morats creuen que un acord entre Illa i Aragonès milloraria la confiança entre els dos partits a nivell estatal

  • Es mostren esperançats que l’actual crisi sanitària desplaci el debat de l’eix nacionalista al social

Unides Podem confia en un tripartit català que consolidi el Govern central
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Replicar les aliances estatals a Catalunya. A Unides Podem tenen clar que aquest seria el millor desenllaç per a les eleccions del 14 de febrer per a l’estabilitat del Govern de coalició i per a les relacions entre l’Executiu nacional i la Generalitat. La tasca, admeten a les files morades, resultarà complexa, però això no allunya les seves esperances de construir un tripartit juntament amb el PSC i ERC l’endemà que es tanquin les urnes. «Ens juguem l’estabilitat de la legislatura en aquestes eleccions», sentencien fonts d’En Comú Podem al Congrés.

Amb l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) situant-los en quarta posició, per darrere de PSC, ERC i Junts, els morats veuen possible un acord a tres bandes. «No fa falta que estiguem tots en el Govern», matisen veus de la confluència catalana d’Unides Podem abans de recordar que a nivell nacional estan dins del Govern amb el PSOE, mentre que els republicans catalans hi donen suport extern. «Si es repeteix aquest esquema serà un reconeixement per a l’estabilitat del Govern i de la legislatura», insisteixen. A la cúpula del partit liderat per Pablo Iglesias també reconeixen la importància d’aquests comicis, tot i que aclareixen que sigui quin sigui el resultat final aquest influirà «zero» en les dinàmiques internes entre socialistes i morats.

Tot i així, a ningú se li escapa que la lluita d’Iglesias per establir ERC com un dels socis prioritaris del Govern, malgrat els recels que ha provocat al sector socialista del Consell de Ministres, es veuria reforçada amb una aliança entre Salvador Illa i Pere Aragonès. A la direcció d’Unides Podem apunten que un pacte entre el candidat del PSC i d’ERC serviria per reduir la «desconfiança» del president del Govern, Pedro Sánchez, en els republicans catalans i facilitaria el suport en el Congrés dels d’Oriol Junqueras.

Canviar l’eix

No obstant, a una setmana dels comicis, fonts dels comuns reconeixen que actualment és molt difícil un acord entre el PSC i ERC. «La dinàmica de blocs», defensen, separa els partits en independentistes i constitucionalistes i allunya les possibilitats d’una aliança. Davant aquest repte, fonts dels morats afirmen que en l’última setmana de campanya cal intentar «trencar» aquestes dinàmiques, «superar els vetos en clau nacionalista» i tornar a l’eix d’esquerra-dreta.

Notícies relacionades

Per a això, afirmen que la funció que ha de complir la candidata d’En Comú Podem a la Generalitat, Jéssica Albiach, és la d’«allunyar» els socialistes de Cs i els republicans de Junts. No obstant, posen èmfasi que no volen ser només «la goma d’enganxar» del tripartit, sinó qui porti el «lideratge ideològic» de l’aliança. Un paper que també s’arroguen a nivell nacional, reivindicant que Sánchez ja hagués virat cap a la dreta si no estiguessin a l’Executiu.

A més, a les files morades consideren que l’actual crisi sanitària, social i econòmica podria servir per apaivagar el debat nacionalista. «La pandèmia ha modificat les prioritats de la gent», expliquen amb certa esperança que això beneficiï aquells partits que «prioritzen l’eix social», en el qual es veuen més protagonistes. En aquest canvi provocat per la pandèmia, els morats creuen detectar també cert «cansament» en la població després del procés, però auguren que la qüestió territorial tornarà a centrar totes les discussions segons es vagi tornant a l’antiga normalitat. Llavors, conclouen, només un Govern que aposti pel diàleg permetrà sortir del «bucle» dels últims anys.