EN CLAU MADRID

El llop Bárcenas ronda el PP de Casado

  • L’extresorer amenaça en vigílies d’un judici sobre la caixa b al seu partit

  • Apunta i udola a l’actual líder conservador, a qui critica haver trencat un pacte secret

  • El llop real i el metafòric, protagonistes d’una dura setmana per al cap del PP

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Ja saben els lectors d’aquest espai setmanal, l’En clau Madrid, que aquí es dona compte dels temes que marcaran l’agenda de la setmana siguin oficials o oficiosos. Interessi als partits o a les institucions remarcar-los o al contrari. Doncs els aviso que en els pròxims set dies sentiran a parlar molt de llops. Dels de veritat i dels metafòrics.

Comencem pels de veritat: aquest animal està a punt de convertir-se en espècie protegida a Espanya, cosa que impedirà la seva caça. La mesura ha creat soroll ciutadà i polític que anirà ‘in crescendo’. La dreta exigirà que els ministres Luis Planas (Agricultura, Pesca i Alimentació) i Teresa Ribera (Transició Ecològica i Repte Demogràfic) compareguin per aprofundir en l’assumpte.

El Govern central, malgrat que la decisió encara no s’ha publicat al BOE, avisa que no hi haurà marxa enrere. Això, sent conscient que l’assumpte és més complex del que es fa veure i que les regions del nord-oest del país, al costat de Castella i Lleó, busquen com frenar una iniciativa inapel·lable des de l’òptica ecologista i de defensa mediambiental, però que sembla posar en perill el sector de la ramaderia i que produeix por en veïns que ara temen veure llops a les portes de casa seva.

Potser la protecció d’aquesta espècie hagi d’anar acompanyada de decisions complementàries perquè sigui digerible a un Estat amb realitats diferents...

És interessant el debat que gira al voltant del mamífer carnisser. I també és interessant el judici que comença aquesta setmana sobre la caixa b del PP amb Luis Bárcenas com a gran protagonista.

L’extresorer popular, vell llop de mar acostumat a navegar per les aigües més tèrboles de la política i els favors entre poderosos, amenaça (una altra vegada) de trencar definitivament amb la llopada popular i explicar-ho tot, sense excloure aquesta vegada de la crema ni Mariano Rajoy... ni Pablo Casado, a qui ja li ha dedicat un potent udol aquest cap de setmana.

Els pactes trencats

Bárcenas assevera que ha «negociat» amb persones «molt vinculades» a l’actual PP per enterrar la «destral de guerra» i que ells, els de Casado, no han complert malgrat que ell sí que es va retirar com a acusació particular del cas que jutjava la destrucció dels seus ordinadors sentint-se obligat, afirma, per un hipotètic acord. Això és el que va dir ahir al diari El Mundo, exhibint-se com un llobató escorxat en vigílies d’un judici on Rajoy i José María Aznar, compte, actuaran com a testimonis. I l’extresorer, com a abanderat de la veritat sobre la comptabilitat opaca del PP.

Això últim cal veure-ho. No és la primera vegada que Bárcenas amenaça amb convertir-se en llop ferotge, portant una presa a la boca, i acaba abaixant les orelles. Bé és cert que aquesta vegada ha concedit una entrevista amb missatge per a Casado en les hores anteriors al judici i ha remès un recent escrit a la Fiscalia on assegura que Rajoy, expresident i aleshores excap de Casado, estava al corrent de tot el que passava amb els diners negres al seu partit.

L’ara líder del PP, immers en una campanya catalana on Vox podria sobrepassar el seu partit, nega qualsevol contacte amb Bárcenas; situa qualsevol irregularitat en un passat popular a què no se sent lligat; amenaça d’emprendre accions judicials i parla per boca de col·laboradors de «conspiracions».

Notícies relacionades

Aquest punt és el més perillós de tot el seu argumentari ja que qui pot conspirar contra ell, i ell ho sap, és Bárcenas, el llop que una vegada i una altra acaba rondant la porta de la seu on tants anys va tenir despatx. La del carrer Génova. Una seu amb indicis d’haver-se pagat en b precisament per les gestions que aquest i altres extresorers populars haurien realitzat com a mitjancers entre empresaris i les administracions públiques governades pel PP durant dècades.

Vox i enquesta del Gesop

Ni el panorama judicial ni les enquestes electorals a Catalunya se li presenten senzilles a Casado, que intenta mantenir la compostura dedicant un menys llops a un Santiago Abascal, que guanya potència demoscòpica, i a un Bárcenas, que amenaça la tranquil·litat del seu present. ¿I del futur? Alguns jutges com Santiago Pedraz ja han sol·licitat poder interrogar per a la seva causa l’extresorer per les seves últimes afirmacions, que obre noves portes d’investigació. O no. Veurem com de seriosament va el llop.