ACTE CENTRAL DE CAMPANYA A VIC

JxCat descriu una coalició de Vox als comuns per desbancar-los

  • Puigdemont compara Illa amb Franco per rebutjar el referèndum

  • Sànchez adverteix que no acceptarà «xantatges» per millorar la seva situació penitenciària

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’acte central de Junts per Catalunya (JxCat) a Vic en l’equador de la campanya s’ha centrat en un missatge: tots van contra Junts, en una espècie de coalició que segons el partit independentista inclou des de Vox els comuns. L’acte ha dedicat escassos missatges al rival independentista, ERC, a diferència del succeït aquest dissabte i s’ha dedicat a atacar el PSC i a aixecar de nou l’espantall d’un possible tripartit d’esquerres per demanar el vot «útil» en una sèrie de missatges binaris.

«En la coalició de junts contra Junts, aquest nou partit que ha aparegut, hi són tots, des de Vox fins als comuns, perquè tots estan d’acord a impedir que Junts per Catalunya aconsegueixi el que aconseguirem, la presidència de la Generalitat. Va d’ells o nosaltres, tots nosaltres, del PSOE o de JxCat, del 155 o de l’1-O, d’un altre tripartit nefast o d’un Govern que avanci cap a la independència, de girar full a escriure la pàgina del futur», ha afirmat la candidata i número dos de la llista, Laura Borràs.

Ha sigut un acte en el qual s’ha connectat telemàticament amb diferents candidats, i en què la proposta programàtica ha quedat en segon pla respecte a les invectives al PSC, en especial. «No volem un Govern de socialistes i comuns perquè no volem que ni el model d’Espanya ni el de Barcelona s’apliqui a tot Catalunya, si ho han fet abans, què els pot impedir fer-ho ara», ha insistit Borràs.

Puigdemont compara Illa amb Franco

En la seva intervenció –breu, de tot just onze minuts– l’expresident Carles Puigdemont ha pres una afirmació de Salvador Illa contra els referèndums (d’una entrevista a ‘El País’) per carregar contra el candidat socialista i comparar-lo amb el dictador Francisco Franco: «Aquesta manera de fer política va en contra de la iniciativa. ‘Quedeu-vos quiets, no us mogueu, que el papa Estat, el papa política, que són ells naturalment, ja sap el que us convé. Em recorda a ‘faci com jo i no es fiqui en política’. L’expresident ha ironitzat a l’hora de definir Illa i el responsable d’Exteriors de la UE, Josep Borrell, com responsables d’una DUI, «una declaració unilateral d’incompetència».

Notícies relacionades

En la seva defensa del referèndum i les consultes, Puigdemont ha promès que «utilitzarem la tecnologia per consultar de forma regular tots els ciutadans» inclosos els més grans de 16 anys.

Sànchez, contra els «xantatges»

El secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha criticat la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, per haver exhibit el vot de la Declaració Unilateral d’Independència en el Parlament el 2017. I ha acabat amb una referència d’autoafirmació davant la seva situació penitenciària i els possibles indults: «La nostra llibertat personal no es ven per la renúncia de la llibertat col·lectiva; no acceptarem xantatges».