ELECCIONS CATALANES

Mas entra en campanya per reivindicar el sobiranisme «útil» del PDECat

  • Assegura que sense el pas a l’independentisme del seu partit, el moviment no tindria tanta força

  • Suggereix la idea de les independències compartides en el marc de la UE i evita atacar Puigdemont

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha sigut i és molt crític amb els seus successors, Carles Puigdemont i Quim Torra, i ha evitat participar del nou partit de Puigdemont, JxCat, que ha arrabassat a la postconvergència bona part del terreny electoral. Però Mas ha volgut nedar i guardar la roba, amb una presència discreta i evitant mossegar els seus antics aliats. Amb tot aquest dissabte Mas ha saltat a l’arena electoral per demanar el vot al PDECat sense dards als adversaris i amb un missatge d’ànim i autoafirmació: «Si molts de nosaltres i vosaltres no haguéssim fet el pas d’apostar clarament per la llibertat d’aquest país avui no hi hauria, com a mínim, la meitat de la gent que vota a favor de la independència».

D’aquesta manera Mas, que participarà activament en el tram final de la campanya, va reivindicar el paper de nacionalisme de centre a l’actual galàxia independentista. «Molta gent no hauria pujat al barco [de l’independentisme] si hagués vist que anava a la intempèrie sense rumb i sense una tripulació». L’expresident parlava així de l’espai centrista. En aquest sentit, en un acte amb diversos alcaldes que s’han mantingut fidels al partit postconvergent, va demanar «moral de victòria» i va reivindicar el PDECat com un vot útil. «No doneu res per perdut», va apuntar.

Independències compartides

L’expresident va descriure l’oferta postcorvergent com la que pretén «la llibertat» de Catalunya i el bon govern alhora. Sense llançar cap crítica en una intervenció breu, Mas sí que va suggerir, en el terreny nacionalista, la idea de les «independències compartides» en el marc de la UE. I va reivindicar el bon govern de saber «escoltar, ser humil i decidir».

Chacón llança els dards

Notícies relacionades

Per la seva banda, la candidata, Àngels Chacón, sí que va llançar directament els seus dards cap a Puigdemont. «Hi ha qui parla de confrontació intel·ligent, ens fa falta una estratègia intel·ligent, que només aconsegueix el cap. No una confrontació estèril sinó una estratègia intel·ligent», va assegurar. «Som l’independentisme que diu la veritat, que no enganyarà la gent, prou de frustracions, prenguem-nos seriosament la construcció d’un país, volem un país lliure però no a qualsevol preu», va afegir.

Hi ha qui parla de confrontació intel·ligent, ens fa falta una estratègia intel·ligent, que només aconsegueix el cap. No una confrontació estèril sinó una estratègia intel·ligent», va assegurar. «Som l’independentisme que diu la veritat, que no enganyarà la gent, prou de frustracions, prenguem-nos seriosament la construcció d’un país, volem un país lliure però no a qualsevol preu», va afegir. «Laura Borràs ens ha dit que és més d’esquerres que el senyor [Salvador] Illa [candidat del PSC], va bé que sapiguem on som, va bé», va afegir, insistint a situar al seu partit, el PDECat, al centre polític.