Al Congrés

El PSOE i Podem registraran una proposició de llei per eliminar el vot pregat

  • Els morats asseguren que es tracta d’una «vergonya democràtica» que «minva els drets fonamentals»

  • Els socis de la coalició van presentar una iniciativa similar el 2019, però va fracassar per l’avanç electoral

El PSOE i Podem registraran una proposició de llei per eliminar el vot pregat
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Des de fa 10 anys, cada vegada que s’instal·len les urnes torna a sortir a debat l’anomenat vot pregat dels espanyols que viuen a l’estranger. Les traves per aconseguir les paperetes han fet caure en picat la participació dels expatriats en els últims processos electorals. Per resoldre aquest problema, el PSOE i Unides Podem han acordat registrar una proposició de llei al Congrés per derogar el vot pregat i facilitar la participació en els comicis dels ciutadans que visquin fora d’Espanya.

Al llarg d’aquest mes, socialistes i morats registraran la iniciativa de manera conjunta aprofitant la primera quota d’Unides Podem en aquest període de sessions per presentar proposicions de llei. Malgrat que el vot pregat es va introduir el 2011 gràcies a un acord entre el PSOE, el PP i formacions nacionalistes, els dos partits de la coalició han «consensuat» un text per acabar amb aquesta pràctica, segons fonts de Podem.

En el partit liderat per Pablo Iglesias assenyalen que els processos que s’exigeixen als espanyols residents a l’estranger suposa «una vergonya democràtica» i insisteixen que la reducció de la participació des del 2011 és una prova de la «vulneració vergonyosa dels drets democràtics dels compatriotes espanyols emigrats». En el mateix sentit, apunten que l’«enorme càrrega administrativa» que implica pregar el vot deriva en una «minva molt important dels drets fonamentals».

Segon intent

Notícies relacionades

El text, que estarà firmat pels dos partits, segons fonts del PSOE, és el resultat de l’acord de coalició que van firmar Pedro Sánchez i Iglesias al començament de la legislatura. A més, socialistes i morats ja van intentar suprimir el vot pregat el 2019 quan van registrar a la Cambra baixa una proposta de canvi en la Llei Electoral. No obstant, la convocatòria d’eleccions l’obrir d’aquell any va fer decaure la iniciativa.

Amb aquest nou intent, segons expliquen fonts d’Unides Podem, la intenció és que a l’aprofitar la primera quota de què disposa el partit per registrar proposicions de llei es pugui votar la seva tramitació a finals de febrer. A partir d’aquell moment, s’activaria la maquinària legislativa i la proposta començaria el seu recorregut parlamentari.