A proposta d’ERC

El Congrés insta a reunir la taula de diàleg després de les eleccions catalanes

  • El PSOE i Podem recolzen la proposta d’ERC de convocar aquest òrgan després de les eleccions

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En plena campanya electoral, quan falten només 10 dies perquè s’instal·lin les urnes a Catalunya, el Congrés dels Diputats ha aprovat una moció presentada per ERC per reactivar la taula de diàleg entre el Govern de Pedro Sánchez i el Govern que surti elegit als comicis del 14 de febrer. Després d’un debat en to electoralista en què els republicans catalans i els diputats de JxCat han intercanviat retrets, la Cambra baixa –amb el ‘sí’ del PSOE i d’Unides Podem– ha instat a convocar una nova trobada entre els dos executius per afrontar el conflicte català.

La proposta va servir dimarts passat per portar al Congrés la contesa electoral catalana. ERC va acusar JxCat de «desinterès» pel diàleg, després que l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, donés llargues durant els últims mesos del seu mandat a una nova reunió d’aquest òrgan. Per contra, la candidata de Junts als comicis del 14 F, Laura Borràs, va retreure als republicans catalans la seva ingenuïtat, confiant en la proposta de Sánchez de solucionar el conflicte català a la taula de diàleg.

Notícies relacionades

Més enllà de raons, la moció d’ERC –sense cap valor més enllà del polític– ha rebut aquest dijous el recolzament de 187 diputats. El recolzament més rellevant és el del PSOE, que es compromet, amb el seu soci de Govern, a tornar a reunir la taula de diàleg que es va crear com a conseqüència de l’acord d’investidura entre els d’Oriol Junqueras i els socialistes.

«Em sembla bé que es reafirmi la voluntat de reunir la taula de diàleg. Només ha tingut l’oportunitat de fer-se una vegada», va sentenciar dimecres passat el candidat del PSC i fins fa poc membre del Govern espanyol, Salvador Illa. En la mateixa línia, el nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va assegurar en la seva estrena al Congrés que continuaran apostant per aquesta via de diàleg.