A propòsit de la història

Isabel Franco (Podem): «La monarquia hispànica va provocar una enorme invasió i genocidi a Al-Àndalus»

La diputada sevillista pretenia donar resposta a una iniciativa presentada per Vox per «frenar la invasió migratòria a Espanya»

1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La diputada de Podem Isabel Franco ha assenyalat aquest dimecres al Congrés que la monarquia hispànica va cometre un genocidi a Al-Àndalus. La intervenció de Franco pretenia respondre a una iniciativa presentada per Vox per «frenar la invasió migratòria a Espanya». La diputada de Podem ha declarat que «a Al-Àndalus convivien tres cultures: la musulmana, la jueva i la cristiana» i que va ser la monarquia hispànica «la que va provocar una enorme invasió, genocidi i ocultació».

Malgrat el recolzament que li han volgut brindar companys de partit com Pablo Echenique, la diputada sevillana ha sigut blanc de nombroses crítiques a Twitter, que qüestionaven les seves paraules, negant «la invasió» i censurant que tergiversés la història.

Notícies relacionades

Diversos comptes de Twitter han recordat a Franco que la «monarquia hispànica» no apareixeria fins a segles després d’acabat el califat i amb els anomenats regnes de taifes vigents. També li recorden que mai hi va haver res semblant a una convivència entre musulmans, jueus i cristians a Al-Àndalus perquè jueus i cristians eren ciutadans de segona fins que, a partir del segle XI, la població judeocristiana va començar a emigrar als regnes cristians del nord coincidint amb l’arribada dels almoràvits, que va fer que l’islam peninsular es tornés molt més intransigent amb les minories. Finalment, recorden a la sevillista que si hi hagués hagut genocidi, com que el 90% de la població era hispanogoda, la Península hagués quedat buida.

Franco ha acabat la seva intervenció citant una rima del grup de rock andalús Califato 3/4: «Mi madre está todo el día rezando. Ella es cristiana, mora y judía. Mi madre está todo el día rezando. Ella se llama Andalucía». Aquestes paraules són les que ha destacat Echenique per lloar el discurs de la sevillista.