Votació al Parlament

El PSOE recolza la moció d’ERC per reunir la taula de diàleg després del 14-F

  • Els socialistes es comprometen a reactivar l’organisme després de les eleccions, mentre que Junts no ha revelat el seu vot

  • El text, que tirarà endavant al Congrés, té una gran transcendència política en plena campanya 

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE reafirmarà aquesta dimarts el seu compromís amb la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat, aparcada des del febrer passat, abans que la pandèmia del coronavirus arribés amb tota la seva virulència i Quim Torra fos inhabilitat com a president. Els socialistes, segons expliquen en la direcció del grup parlamentari, votaran a favor d’una moció d’ERC que demana reactivar aquest organisme just després de les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer. 

El gest, en plena campanya dels comicis autonòmics, té una gran transcendència política. La taula de diàleg va ser la principal carta que va obtenir ERC a canvi de la seva abstenció en la investidura de Pedro Sánchez, i sempre ha sigut vista amb recel per Junts per Catalunya. Socialistes, republicans i postconvergents lluiten per la primera plaça en les eleccions, segons totes les enquestes, i el debat d’aquest dimarts pot servir també per reflectir les diferents estratègies de l’independentisme. De moment, JxCat encara no ha revelat què votarà. 

El PSOE considera que el seu recolzament al text d’ERC, avançat per la cadena SER, és obligat. La moció, expliquen els socialistes, «no diu res diferent del que diem nosaltres». L’escrit, que excepte alguna sorpresa tirarà endavant al Congrés dels Diputats, és molt breu. «El Congrés dels Diputats insta el Govern espanyol a reunir-se a la taula de diàleg i negociació bilateral amb el Govern de Catalunya de manera immediata, una vegada constituït el nou Govern sorgit de les eleccions del 14 de febrer, per avançar de manera decidida en la resolució del conflicte polític existent entre Catalunya i l’Estat espanyol», assenyala. 

L’‘Agenda per al retrobament’

Notícies relacionades

Un vot en contra o una abstenció per part dels socialistes hauria col·locat el PSC a prop de la dreta, en una posició molt complicada a Catalunya, on el seu candidat, Salvador Illa, basa la campanya en la idea de «canvi», però també de «retrobament». Alhora, l’aprovació de la moció pel Congrés dels Diputats permet als republicans argumentar que gràcies a ells es mou el Govern en el conflicte territorial, davant les receptes unilaterals que continua encapçalant JxCat.

Aquest mateix dimarts, Illa ha defensat reprendre la taula de diàleg, així com la taula de partits catalans, perquè Catalunya necessita tant dialogar amb l’Estat com «amb si mateixa». Als dos fòrums, ha assenyalat l’exministre de Sanitat a Onda Cero, el debat ha de girar entorn de posicions «dins de la llei», per restablir la «convivència» trencada per la «dècada perduda» del procés. En aquest sentit, Illa ha advocat per començar per l’anomenada ‘Agenda per al retrobament’, un document amb 44 punts (sobre infraestructures, memòria democràtica i finançament) que Sánchez va entregar a Torra durant la seva reunió al Palau de la Generalitat el febrer de l’any passat.