Cita amb les urnes

JxCat defuig apujar impostos i evita parlar del de successions

  • Les polítiques socials ocupen una gran part del programa electoral de Junts, amb xifres multimilionàries d’inversió

  • S’esquiven les referències a la derogació de la reforma laboral

JxCat defuig apujar impostos i evita parlar del de successions
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En un extens i detallat document de 342 pàgines, Junts per Catalunya ha fet públic el seu programa electoral. Presidit per la promesa d’«activar» la DUI si l’independentisme supera el 50% dels vots el pròxim 14 de febrer (activar-la «quan la ciutadania, les institucions i el Consell per la República estiguin preparades»), el conjunt de propostes incideix en una visió progressista i de gran inversió en polítiques socioeconòmiques i sanitàries davant l’impacte de la Covid-19. No obstant, aquest pla no ve acompanyat d’un finançament extra amb nous ingressos tributaris.

És més, la controvèrsia interna a Junts sobre si eliminar, com proposa la seva candidata, Laura Borràs, i el número tres, Joan Canadell, l’impost de successions o mantenir-lo, com defensa el secretari general del partit, Jordi Sànchez, se salda amb l’absència de referències a aquest impost al programa. Quant a impostos, les propostes es basen majoritàriament a rebaixar-los per a determinats col·lectius, no a augmentar-los, tret d’una referència vaga a «impulsar una imposició que gravi les inversions especulatives» i una «fiscalitat ambiental».

En canvi, s’aposta per reduir pressió fiscal sobre les rendes del treball per a determinats col·lectius (parats de llarga durada), tipus reduïts d’IVA per a productes de consum habitual (apujant l’IVA dels productes de luxe), estímuls fiscals (rebaixes) per a empreses que innovin i ajudes fiscals a autònoms i emprenedors. També s’aposta per harmonitzar la base imposable de l’impost de societats a nivell europeu. Junts denuncia l’«espoli fiscal» de l’Estat i exigeix gestionar tots els impostos.

Polítiques socials, inversió social

Junt amb aquesta aposta per no apujar, sinó més aviat abaixar, els impostos dels quals disposa, el programa mostra una gran ambició pressupostària i inversora en polítiques socials. Promet 5.000 milions en cinc anys per millorar el sistema de salut (amb una referència no crítica a les retallades aplicades després de la crisi del 2008) i anuncia mesures com la llei catalana d’autonomia personal, l’agència d’atenció integrada social i sanitària, i un compromís (no quantificat) de revisar, «per millorar-les», les polítiques de renda mínima de ciutadania, ingrés mínim vital, ajuts d’urgència, de vivenda, etc.

Altres promeses, en educació, són l’eliminació dels mòduls prefabricats i «avançar» cap a la universalització de l’etapa educativa de 0 a 3 anys. Es promet situar la inversió educativa en el 6% del PIB i millorar el finançament a universitats per arribar a la mitjana de la UE-27.

Vivendes protegides

Un altre capítol que requerirà inversió és el de vivenda, si es compleixen promeses com ara «incrementar fins a 1.500 el nombre de vivendes protegides», ampliar el parc públic amb més compres de vivendes actualment en mans d’entitats financeres. I un avís, respecte a la polèmica regulació dels lloguers (que el PDECat va rebutjar al Parlament, entre altres partits): JxCat proposa «adaptar la normativa» a les necessitats del present i el futur.

Més compromisos de despesa els representa l’ambició de dedicar el 2% del PIB català a la cultura i incrementar en 1.618 milions la inversió en recerca i desenvolupament.

Una altra absència

Notícies relacionades

Junt amb la no-referència a l’impost de successions, respecte a la reforma laboral del 2012 aprovada pel Govern del PP amb el recolzament de CiU, Junts no concreta si la derogaria o la reformaria. Només fa una referència a recuperar les competències de la Generalitat perdudes abans d’aquesta reforma, respecte als eros.

I, malgrat que la candidata s’ha compromès a la «pràctica desaparició» de l’Estat a Catalunya i ha afirmat que apostaria perquè això comportés que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional desapareguessin de Catalunya, el programa no ho detalla. Es limita a anunciar «una nova llei del sistema de policia de Catalunya» cap a un sistema «únic, eficient i eficaç».