Resposta de la Mesa

El Congrés rebutja la petició del CGPJ i demana respecte al Legislatiu

Primera reunió del ple del CGPJ després de la renovació.

Primera reunió del ple del CGPJ després de la renovació. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Congrés dels Diputats ha respost aquest dimarts a la petició del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de requerir-li un informe sobre la reforma d’aquest òrgan que es tramita a la Cambra i li ha comunicat que no té necessitat de fer-ho, a més de demanar «respecte» al Poder Legislatiu.

La Mesa del Congrés ha respost a la petició elevada pel CGPJ, que demanava una reconsideració sobre la decisió de no demanar cap informe al Consell sobre la proposició de llei del PSOE i Podem que proposa limitar les seves funcions quan hagi finalitzat el seu mandat, una iniciativa que ja s’està tramitant.

Un ple extraordinari del CGPJ celebrat el 21 de gener va enviar aquesta petició de reconsideració a la Mesa, que en la seva reunió d’aquest dimarts ha tornat a respondre que no és necessari tal informe.

En el seu acord aprovat per majoria, la Mesa al·lega d’una banda que només els diputats poden presentar escrits de reconsideració sobre les seves decisions, però no pot fer-ho «cap altre subjecte».

D’altra banda, recorda que té potestat per decidir si remet o no una iniciativa legislativa al Consell perquè emeti informe.

Defensa igualment haver tramitat la proposició de llei per la via d’urgència perquè així ho va decidir la majoria absoluta del Congrés, i nega haver habilitat el que quedava del mes de gener per a tal fi, com va al·legar el mateix CGPJ.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, la Mesa remarca que exerceix la seva potestat d'acord amb la Constitució, compleix les funcions que li atribueix el Reglament de la Cambra, entre elles la de respectar les deliberacions i decisions d’aquesta.

I demana a les altres institucions el mateix respecte «en l’exercici de les funcions que els puguin atribuir les lleis emanades de les Corts».