Covid-19

Feijóo demana a Sánchez poder aplicar confinaments domiciliaris

  • El president de la Xunta assegura que la «receptivitat» del president del Govern a les seves propostes ha sigut «bona»

Feijóo demana a Sánchez poder aplicar confinaments domiciliaris
1
Es llegeix en minuts

El titular de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat aquest matí al president del Govern, Pedro Sánchez, que permeti a les comunitats autònomes avançar el toc de queda a les 20.00 hores i aplicar confinaments domiciliaris als municipis amb incidència del virus molt elevada. Les autonomies no tenen potestat legal per adoptar aquestes mesures, que no estan contemplades al decret que regula l’estat d’alarma.

Després de reunir-se a la Moncloa durant gairebé dues hores amb Sánchez, el president gallec va assegurar que hi va haver «receptivitat» a les seves propostes. «La meva sensació és que almenys s’ho pensarà», va explicar Feijóo. La pandèmia va centrar la major part de la trobada entre els dos mandataris. El titular de la Xunta va demanar al Govern un criteri unànime per obligar a utilitzar la mascareta FFP2 en determinats contextos i també que augmentés la taxa de reposició per permetre a Galícia convocar 3.500 places més en sanitat.

En matèria econòmica, Feijóo li va demanar «transparència en el repartiment de fons europeus» i li va traslladar cinc dels projectes seleccionats per la Xunta per optar a finançament europeu: una planta de fibres tèxtils, una altra de gestió de bioresidus, el pol aeroespacial, un projecte vinculat a l’automoció i el suport a la fabricació de vacunes de Zendal.

Indústria

Notícies relacionades

Sobre la taula hi va haver també la crisi industrial derivada del nou model energètic. El cap de l’Executiu gallec va advertir a Sánchez que hi ha 16.500 llocs de treball en joc a Galícia i va demanar solucions per a Alcoa i As Pontes, i perquè Ence pugui continuar la seva activitat a la Ria de Pontevedra. En aquest sentit, Feijóo va reclamar que el Govern cedeixi a les comunitats la transferència en matèria de costes.

En l’apartat d’infraestructures, segons va explicar el president gallec, Sánchez va aportar un informe que acredita que l’AVE a Galícia entrarà en funcionament en el segon semestre d’aquest any. Feijóo li va traslladar la necessitat d’impulsar la modernització del Corredor Atlàntic i, en concret, es va referir a dos projectes: l’accés al Port Exterior de la Corunya i la Sortida Sud de Vigo. Quant a l’AP-9, Sánchez es va comprometre a abaixar els peatges i transferir l’autopista a la Xunta, en paraules del cap de l’Executiu gallec.