Nou escàndol

El Jemad dimiteix i Interior cessa l’enllaç de la Guàrdia Civil a l’Estat Major per vacunar-se contra la Covid

  • Grande-Marlaska ordena el seu cessament immediat després d’estudiar els corresponents informes

  • El tinent coronel va rebre la primera dosi juntament amb el Jemad i altres càrrecs militars

El Jemad dimiteix i Interior cessa l’enllaç de la Guàrdia Civil a l’Estat Major per vacunar-se contra la Covid
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Sempre s’ha dit que la por és lliure, i deu ser difícilment controlable, perquè si una cosa està deixant clara la campanya de la vacuna contra la Covid és que si algú veu alguna possibilitat de subministrar-se-la, ho fa, ja sigui alcalde, metge jubilat o cúpula militar. Interior no ho ha volgut deixar passar per alt i ha procedit a cessar «amb caràcter immediat» el tinent coronel de la Guàrdia Civil que actuava com a enllaç a l’Estat Major de la Defensa (EMAD) per vacunar-se contra la Covid-19. Ho va fer al costat del cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad), el general Miguel Ángel Villarroya, i altres càrrecs militars, han confirmat a aquest diari fonts d’aquest ministeri. Poc després, s’ha conegut que el mateix Villarroya ha decidit dimitir.

En un comunicat, el Ministeri de Defensa assenyala que Villarroya ha presentat la seva sol·licitud de cessament a la ministra, Margarita Robles, a través d’una carta, en la qual destaca que sempre «s’ha esforçat a servir d’exemple als seus subordinats i a fer el correcte». El general explica també que «ha pres recentment decisions que considera encertades i que mai ha pretès aprofitar-se de privilegis no justificables», però que aquestes decisions «estan deteriorant la imatge pública de les Forces Armades i «posant en dubte» la seva «honradesa». D’aquí la dimissió. 

La reacció dels màxims responsables dels dos departaments afectats havia sigut diferent en un primer moment. La celeritat del titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a l’hora de destituir el tinent general de la Guàrdia Civil va venir a augmentar la pressió sobre Robles, que havia actuat amb més calma. La ministra va optar per no prendre una decisió dràstica sobre Villarroya, a qui divendres va demanar un informe després de conèixer-se que s’havia vacunat saltant-se el protocol. «En funció del que digui, veurem», va assenyalar la ministra. De fons, es troba també la intensa rivalitat entre els dos membres del Govern, que han arribat a tenir fins i tot enfrontaments públics, com els ocorreguts arran de la crisi migratòria a les Canàries. 

Mentrestant, des de Barcelona, al caliu de la contínua reguera de càrrecs públics que s’han beneficiat de la seva posició per vacunar-se, entre ells alguns alcaldes del PSOE (la direcció del qual ha demanat que dimiteixin), el mateix Pedro Sánchez s’ha referit a aquests escàndols. A Barcelona, on ha participat en el comitè federal socialista, el president del Govern ha reivindicat l’ordre de «solidaritat» a la vacuna enfront «al del privilegi». 

Càrrec de lliure disposició

Després de conèixer-se les vacunacions que s’havien procedit dins de l’òrgan que s’encarrega de les operacions de les Forces Armades, tant a l’exterior com les que es desenvolupen a Espanya de manera permanent, el ministre Fernando Grande-Marlaska va ordenar obtenir els pertinents informes per decidir la seva actuació, que s’ha concretat en el cessament del comandament de la Guàrdia Civil que exercia d’enllaç.

Al tractar-se d’un càrrec de lliure disposició, Interior ha pogut actuar amb rapidesa després d’arribar a la conclusió que la vacunació dels càrrecs militars no compleix el protocol previst pel Ministeri de Sanitat per assegurar que les dosis es reparteixin i en primer lloc s’administrin als col·lectius de més risc i, després, als qui hi tenen més contacte, perquè s’encarreguen de combatre’l, com els sanitaris. En aquest sentit, la Guàrdia Civil ha difós aquest dissabte una comunicació interna en la qual remarca que tots els seus membres han de respectar el torn de vacunació que va fixar el Ministeri de Sanitat, així com rebutjar qualsevol oferiment que no respecti el protocol, tot i que es tracti d’una situació en la qual hi ha «vacunes sobrants assignades inicialment a altres col·lectius».

Informació detallada

Després de conèixer-se l’administració de la vacuna, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va demanar un informe al Jemad per conèixer en detall les circumstàncies en què s’ha produït, segons la quota amb què les Forces Armades compten dins del repartiment del Ministeri de Sanitat.

Notícies relacionades

Fonts de l’Estat Major de la Defensa van assenyalar que en aquest departament també han sigut vacunats membres del personal civil i militar d’edat avançada, i no només generals. El protocol establert pel Ministeri de Sanitat preveu que les dosis es reparteixin amb preferència entre els avis, com el col·lectiu més vulnerable al virus, i el personal que treballa en contacte directe amb ell, com els sanitaris. El Jemad no podria haver sigut vacunat per edat encara, ja que té 63 anys; per a la població en general no està previst que els més grans de 80 anys que no estan en residències es puguin vacunar abans del març.

Per això associacions professionals de la Guàrdia Civil i sindicats policials no van dubtar ahir a criticar la decisió de l’Estat Major de la Defensa i falta de sensibilitat que mostrava cap a la tropa, per no parlar de la «greu desconsideració» que suposa també cap a altres col·lectius.