Eleccions a Catalunya

El Govern i els partits assumeixen el 14-F i encarrilen la campanya electoral

  • L’Executiu i les forces polítiques catalanes firmen una treva per cridar a la participació i evitar que pugi l’abstenció

  • Les formacions confien en els protocols elaborats per la Generalitat perquè els comicis siguin segurs

zentauroepp31246863 eleccions 27s urna i papereta al col electoral de mirasol a 171117131235

zentauroepp31246863 eleccions 27s urna i papereta al col electoral de mirasol a 171117131235

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha reunit aquest dissabte els partits catalans amb representació a l’hemicicle català per polir els serrells de les eleccions del pròxim 14 de febrer. Tant l’Executiu com els partits assumeixen ja que el decret d’ajornament electoral ha quedat sense efecte, per la qual cosa la campanya començarà el 29 de gener. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va comunicar divendres les seves raons per estimar la suspensió cautelar del decret que implica que, fins que resolgui de forma definitiva abans del 8 de febrer, la maquinària electoral segueix segons el previst fins al 14-F i tots els partits ja estan immersos en la precampanya.

Els arguments del tribunal, amb una alta política, rauen en el fet que «hi ha un interès públic molt intens» en la celebració de les eleccions perquè la «provisionalitat», el «bloqueig» i la «precarietat» institucional no pot allargar-se més a Catalunya. Els magistrats afegeixen que si les restriccions derivades del coronavirus no són més severes, com el confinament domicili, no hi ha motius per ajornar les urnes perquè les mesures vigents «no limiten desplaçaments per a activitats no essencials» i la postergació electoral «no està prevista en el marc normatiu estatal de l’estat d’alarma que admet expressament la celebració dels comicis».

En la trobada telemàtica, el Govern ha «compartit» la seva posició sobre la decisió judicial i ha presentat noves prediccions epidemiològiques. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha oficiat la cita a la qual també ha acudit el director general de processos electorals, Ismael Peña-López, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Fonts presents en la reunió asseguren que ha sigut merament «informativa» i que totes les formacions han mostrat consens sobre el protocol dissenyat perquè es pugui votar amb seguretat. «S’ha acordat fer una crida a la participació per no desincentivar que la gent vagi a votar», apunta una font. «S’han pres totes les mesures per garantir que el 14-F vagi el millor possible», assenyalen fonts de l’oposició.

Les dades de la Covid-19

El Govern es resigna que la votació se situï al 30 de maig com va decretar, per la qual cosa redobla els seus missatges en defensa dels protocols dissenyats pel Departament d’Acció Exterior per incentivar una votació segura. La Generalitat tem que hi hagi ciutadans amb por d’acudir a les meses electorals i per això ha llançat un manual específic amb garanties sanitàries: «La por no val, hi ha garanties», ha etzibat el director general encarregat dels processos electorals. «És l’obligació de la ciutadania complir, com el policia o la infermera que li toca fer guàrdia», ha defensat a Catalunya Ràdio. No obstant, fins dilluns la Generalitat no aclarirà si els membres de les taules i altres operaris de la jornada tindran test PCR o d’antígens a la seva disposició. 

Notícies relacionades

L’evolució sanitària presentada per Salut coincideix amb les prediccions més favorables, tot i que això no significa que les dades millorin. Es pronostica que fins a 730 persones podrien estar a l’uci el 14 de febrer, sumat a la incertesa que genera la soca britànica, tot i que l’Rt estigui ara per sota d’1. Ramentol ha dit afirmat en declaracions al canal 324 que si les eleccions se celebren el 14 de febrer es faran en un context de pressió assistencial «altíssima» amb entre 140.000 i 160.000 persones aïllades i prop de 700 persones a les ucis catalanes, una situació «molt preocupant» perquè amb més de 600 pacients crítics «la desprogramació ja és bastant generalitzada».

El Govern tornarà a convocar els partits en una sessió plenària probablement la setmana vinent per repassar l’estat de les mesures previstes per a la jornada electoral.