14-F o 30-M

¿Què pot passar amb la data de les eleccions a Catalunya?

  • La suspensió de l’ajornament dels comicis deixa diverses conseqüències i alguns interrogants

zentauroepp31246863 eleccions 27s urna i papereta al col electoral de mirasol a 171117131235

zentauroepp31246863 eleccions 27s urna i papereta al col electoral de mirasol a 171117131235

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La suspensió cautelar de l’ajornament del 14-F a càrrec del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) comporta la reactivació dels tràmits electorals previstos en un termini molt curt de temps. El calendari, que va quedar paralitzat, s’ha hagut de reprendre segons preveu la llei. Aquests són alguns dels serrells que la reactivació electoral, per ara provisional, ha obligat a posar en marxa immediatament.

Les al·legacions

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat de marge fins dijous a les 10 hores per a la presentació de les al·legacions de la Generalitat i de la fiscalia. La Generalitat defensarà que la seva posició a favor de posposar els comicis del 14-F té una «sòlida base jurídica» i demanarà al TSJC màxima celeritat a l’hora de resoldre tots els recursos.

La resolució

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resoldrà de forma definitiva sobre les mesures cautelars previsiblement dijous o divendres, però prèviament haurà d’estudiar les al·legacions de la Generalitat i de la fiscalia. Si les estima, la maquinària electoral haurà de seguir el seu curs, mentre resol la resta de recursos presentats.

Els recursos

Els magistrats van estimar les mesures cautelaríssimes sol·licitades per un particular –l’advocat i exmosso d’esquadra Josep Asensio– i pel partit Esquerra En Positiu, però van deixar en suspens el decret de postergació. El TSJC resoldrà primer aquest assumpte, i després analitzarà la resta d’impugnacions, presentades per Lliga Democràtica, Federalistes d’Esquerres i Impuls Ciutadà.

El vot per correu

Les sol·licituds que s’havien realitzat per al vot per correu –unes 35.000 aproximadament fins al 12 de gener– es mantenen vigents i la ciutadania podrà continuar demanant el vot per correu fins al 12 de febrer, llevat que el TSJC resolgui definitivament abans d’aquest termini i alteri la cita electoral. En canvi, el termini per al vot dels residents a l’exterior finalitza aquest dimarts.

Les meses electorals

El sorteig de la meses electorals hauria d’haver començat el 16 de gener però el decret d’ajornament el va anul·lar. Com que amb la decisió del TSJC es tornen a recuperar els terminis, el sorteig s’ha de portar a terme abans del dia 20 inclòs. Per tant, els ajuntaments tenen 48 hores escasses per elegir els membres, que després podran presentar al·legacions.

La campanya electoral

Segons el calendari inicial, la campanya electoral ha de començar el 29 de gener i allargar-se durant 15 dies. Si el TSJC estima les mesures cautelaríssimes de forma definitiva, s’hauria de mantenir segons el previst, tot i que queda el dubte sobre si la resolució dels recursos pot impactar de ple en aquest període.