Consell de l’Esport de l’Hospitalet

La jutge imputa Núria Marín per malversació

També haurà de comparèixer davant de la togada el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras

Imatge de l alcaldessa de l Hospitalet  Nuria Marin  durant la compareixenca d aquest 10 de desembre de 2020  (Horitzontal) Alex Recolons ACN

Imatge de l alcaldessa de l Hospitalet Nuria Marin durant la compareixenca d aquest 10 de desembre de 2020 (Horitzontal) Alex Recolons ACN / Alex Recolons

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge d’instrucció de l’Hospitalet que investiga la presumpta malversació de fons públics en el Consell de l’Esport d’aquesta localitat ha citat a declarar com a imputada l’alcaldessa socialista Núria Marín, així com el secretari general de l’Esport de la Generalitat Gerard Figueras, entre altres persones, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de les indagacions. Hi hauran d’acudir el dia 9 de febrer, juntament amb Cristian Alcázar, segon tinent d’alcalde. L’endemà estan citats altres investigats.

La togada està investigant el presumpte «enriquiment injust i, alhora, perjudici patrimonial considerable» en el Consell Esportiu de l’Hospitalet, una entitat privada de promoció de l’esport escolar. En concret, s’intenta aclarir si es van desviar fons de subvencions públiques de l’ajuntament i de la Generalitat. Pagaments en efectiu sense cap control fiscal de serveis realitzats o no, suposat cobrament de dietes «desproporcionades», despeses sense justificació (com compra de llibres a Amazon, alguns d’autoajuda, hotels, compra de samarretes, multes, gasolina o col·legis professionals), el desemborsament de 45.000 euros fraccionats per un suposat fals acomiadament d’un regidor imputat i membre de la junta, i la possible falsificació de documents són alguns dels tripijocs i mercadejos investigats. La togada afirma que podria existir un «sistema comptable ocult»

L’alcaldessa de l’Hospitalet va ser detinguda el 10 de desembre passat quan va acudir a declarar davant la Policia Nacional com a investigada davant els agents, es remunta al febrer d’aquest any, quan Jaume Graells, extinent d’alcalde d’Educació, Joventut i Esports i membre de la directiva del Consell Esportiu, li explica a la regidora socialista el que ell considera irregularitats en aquesta entitat, que compta amb representants del consistori, entre els quals Graells i els regidors Cristian Alcázar, segon tinent d’alcalde, i Cristobal Plaza, exregidor d’Esports. El detonant de les acusacions podrien ser «qüestions personals i de relacions sentimentals», segons va assegurar l’alcaldessa en una roda de premsa. Fonts judicials van assenyalar que la detenció de Marín no va ser ordenada per la jutge, sinó que es va tractar d’una decisió policial.

La denúncia

Alcázar ja va declarar al seu dia com a imputat, però ho tornarà a fer, segons les fonts consultades, després de la documentació trobada en alguns registres i l’existència de nous indicis contra ell. El dia 7 de febrer també declararà, però en qualitat de testimoni, Jaume Graells, que va presentar el 4 de maig del 2020 la denúncia per la presumpta malversació de fons. La denúncia va desencadenar registre i detencions, entre les quals les d’Alcázar, Plaza i Eduard Gali, director del Consell, així com la del secretari de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras i, l’última, de la mateixa Marín. Durant l’interrogatori a l’alcaldessa, els agents estaven especialment interessats a saber per què Marín no havia denunciat els fets, a la qual cosa la dirigent del PSC va explicar tots els passos que va seguir després de conèixer les possibles anomalies.

Notícies relacionades

Graells va denunciar que «una part important dels ingressos i pagaments derivats de l’activitat del Consell sembla que no apareixen ni estan vinculats a cap pressupost o tancament d’exercici presentat als òrgans de l’entitat». Segons ell, les «quantitats ocultes» i, per tant, fora de control i supervisió per part dels òrgans interns o externs competents, poden ascendir aproximadament a uns 400.000 euros per exercici.

Desquadrament de milers d’euros 

Temes:

Núria Marín