Iglesias al PP sobre el CGPJ: «Estem esgotant la paciència»

El vicepresident segon retreu als populars que no vulguin negociar per la presència de Podem

El líder morat treu pit per l’acord amb Ábalos per paralitzar els desnonaments a persones vulnerables

zentauroepp55919807 pablop iglesias201119112017

zentauroepp55919807 pablop iglesias201119112017 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«Estem esgotant la paciència», ha sentenciat aquest dijous Pablo Iglesias sobre la negativa del PP a negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial amb la presència d’Unides Podem en el Govern. El vicepresident segon ha acusat Pablo Casado que estigui provocant una «situació vergonyosa» en l’òrgan de govern dels jutges i ha assegurat en diverses ocasions que no hi ha un acord entre el PSOE i els conservadors per renovar el CGPJ.

El líder de Unides Podem ha assenyalat que la proposició de llei que van registrar amb els socialista dimecres passat per limitar les atribucions del CGPJ mentre estigui en funcions deixa oberta la porta per continuar intentant negociar amb els populars. No obstant, la paciència dels morats sembla arribar al seu màxim. «Ja està bé», ha asseverat Iglesias, dos dies després que el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, demanés posar en marxa la reforma de l’elecció dels membres del CGPJ que permetria no haver de comptar amb el PP.

Sobre si hi ha un acord entre socialistes i populars, Iglesias ha sigut taxatiu a l’afirmar que «escoltant el PP» és lògic deduir que no existeix tal entesa, malgrat que diversos ministres del PSOE, entre els quals el responsable de Justícia, Juan Carlos Campo, assegurin que l’acord és «immediat». A més, ha assenyalat que amb l’actual fragmentació parlamentària resulta necessària la reforma del mètode d’elecció del CGPJ per no deixar en mans d’un sol partit la possibilitat de bloquejar aquest òrgan.

El pes dels morats

Notícies relacionades

Malgrat que en els interessos del vicepresident segon hi ha el fet de posar en marxa aquesta reforma per no dependre del PP i poder acudir a la majoria de la investidura per renovar el CGPJ, els morats han hagut de cedir davant el PSOE, que pretén donar més marge de negociació al PP. «La nostra posició és modesta», ha admès Iglesias al ser preguntat pel seu poder d’influència dins de l’Executiu de coalició. El líder dels morats ha reconegut que són ells els que han de cedir «la majoria de les vegades» al només tenir 35 diputats davant els 120 del PSOE.

El pols que sí que ha aconseguit guanyar Iglesias és el de la prohibició dels desnonaments. Dimecres passat, fonts d’Unides Podem van anunciar un acord entre el vicepresident segon i el ministre de Transport, Jose Luis Ábalos, per paralitzar els llançaments de famílies en situació de vulnerabilitat. «És un acord que tenim ja. Intentarem que estigui llest per al pròxim Consell de Ministres, per dimarts. Si no és possible, per al següent», ha dit Iglesias abans d’apuntar que el seu objectiu és acabar amb una «situació infame».