SENTÈNCIA CIVIL

La jutge exculpa Òmnium per l'ús de la veu d'un guàrdia civil en un vídeo

La magistrada considera que no va existir finalitat publicitària i que la gravació s'empara en la llibertat d'expressió

L'entitat celebra la sentència: «Res ens aturarà en la nostra lluita per la defensa dels drets fonamentals»

cuixart car 1200

cuixart car 1200

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Júlia Regué

La jutge de Barcelona Ester Morte Romero ha desestimat la demanda presentada per un sergent de Òmnium Cultural per haver vulnerat el seu dret a la mateixa imatge a l’haver utilitzat la seva veu en un vídeo, extreta de la seva declaració en el judici del procés celebrat al Tribunal Suprem. Al seu entendre, la gravació no persegueix finalitats publicitàries i s’empara en la llibertat d’expressió. L’agent, que reclamava 10.000 euros, s’haurà de fer càrrec dels honoraris de l’advocat de l’entitat.

La titular del jutjat de primera instància número 57 de Barcelona sosté que, en contra del que defensava l’agent, el fet d’incorporar al final del vídeo la frase «fes-te’n soci» no suposa que hagi utilitzat la veu del guàrdia civil, que va participar en el registre de la seu de la Conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017, per a finalitats publicitàries, i també destaca que Òmnium Cultural és una entitat sense ànim de lucre.

La sentència concreta que la inclusió de l’eslògan no és una «menció específica i única» per a aquesta gravació, sinó que apareix en altres vídeos de l’entitat. Remarca que «a més, tampoc s’ha acreditat que, com a conseqüència de la publicació del vídeo muntatge de l’agent, Òmnium hagués incrementat el seu nombre de socis».

Denúncia pública

La jutge argumenta que la gravació es va elaborar «amb la finalitat de denunciar públicament» per part de l’entitat «les suposades falsedats o imprecisions que, segons el seu parer, hauria comès l’agent» durant el seu testimoni en el judici del procés i ressenya que la incorporació de la veu de l’agent en el vídeo per a la seva posterior difusió «quedaria emparada pel dret a la llibertat d’expressió». La intenció d’Òmnium Cultural, com detalla la jutge, era «exposar i denunciar públicament el seu punt de vista o opinió sobre la declaració» que el guàrdia civil va oferir al Tribunal Suprem.

La magistrada reconeix que en el vídeo apareixen imatges, dibuixos i sons que denoten un cert «to burlesc», però que «en cap cas» s’incorporen «expressions pejoratives o ofensives» cap al guàrdia civil, la veu del qual no va ser alterada. L’obtenció de la gravació, continua la sentència, es va aconseguir de manera legítima perquè el judici es va retransmetre en directe. Per tot això, recalca la jutge, «es pot apreciar un interès públic en l’ús de la veu» del guàrdia civil, que va ser utilitzada «amb una finalitat legítima de crítica política».

Òmnium celebra la sentència

Notícies relacionades

El vicepresident d’Òmnium , Marcel Mauri, ha afirmat que «la llibertat d’expressió guanya, però la persecució dels poders de l’Estat continua» després de conèixer la sentència. Segons el seu parer, la decisió judicial demostra el «fals relat que construeixen els poders de l’Estat per impedir que Òmnium faci la seva feina». «Res ens aturarà en la nostra lluita per la defensa dels drets fonamentals, per continuar exigint el dret a l’autodeterminació i per reclamar una amnistia com a única via per posar el comptador a zero al conflicte polític que viu Catalunya», ha afegit.

L’entitat fa seu el contingut de la sentència i assegura que el seu vídeo era un «exercici legítim de la llibertat d’expressió» sense vulnerar el dret a la imatge de l’agent, una tesi que el president d’Òmnium , Jordi Cuixart, va posar sobre la taula en el judici celebrat la setmana passada al qual va comparèixer per videoconferència des de la presó de Lledoners, on compleix condemna per l’1-O.