Illa i Iglesias eludeixen la compareixença a la comissió sobre residències del Parlament

Els ministres s'acullen a diversos dictàmens del Consell d'Estat que fixen que no estan obligats a retre comptes en un parlament autonòmic

El ministro de Sanidad, Salvador Illa, coge su mochila durante una sesión plenaria en la que el Gobierno solicita al Congreso la prórroga del estado de alarma debido a la crisis sanitaria del Covid-19, en Madrid, (España), a 29 de octubre de 2020. Su propuesta incluye la comparecencia del presidente cada dos meses, aunque sin votación, y hasta el 9 de marzo, cuando el Consejo Interritorial de Salud â€compuesto por el Ejecutivo y los gobiernos de las comunidades autónomas†decidirá su prolongación hasta el 9 de mayo.

El ministro de Sanidad, Salvador Illa, coge su mochila durante una sesión plenaria en la que el Gobierno solicita al Congreso la prórroga del estado de alarma debido a la crisis sanitaria del Covid-19, en Madrid, (España), a 29 de octubre de 2020. Su propuesta incluye la comparecencia del presidente cada dos meses, aunque sin votación, y hasta el 9 de marzo, cuando el Consejo Interritorial de Salud â€compuesto por el Ejecutivo y los gobiernos de las comunidades autónomas†decidirá su prolongación hasta el 9 de mayo. / EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, han comunicat al Parlament que no acudiran a la Cambra catalana per comparèixer en la comissió d’investigació sobre les residències d’avis, aprovada després del drama de la primera onada del coronavirus per indagar en els errors comesos i proposar un nou model residencial.

Tots dos estaven citats per dilluns vinent, dia 23, en un òrgan parlamentari a què també ha sigut cridat el president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, que encara no ha comunicat oficialment que també s’absentarà. El motiu de la seva citació, acordada pels grups, era per exposar davant la Cambra catalana «el paper que va desenvolupar el Govern de l’Estat» en la provisió de materials de protecció per a les residències durant la crisi sanitària.

Illa ha sigut el primer dels tres citats a respondre a la notificació enviada des del Parlament en una missiva dirigida a Roger Torrent en la qual s’acull a diversos dictàmens del Consell d’Estat, segons els quals els càrrecs del Govern no estan obligats a retre comptes davant un parlament autonòmic, de menor rang, per eludir la seva compareixença. Fonts del seu gabinet apunten que Illa no vol obrir un precedent respecte a la resta d’autonomies i que la seva absència no implica en absolut una mala relació amb la consellera de Salut, Alba Vergés, segons informa Juanma Romero. Iglesias ha recorregut als mateixos informes per justificar que tampoc estarà present en la comissió.

Notícies relacionades

El Consell d’Estat, un organisme consultiu, defensa que «no resulta obligat atendre el requeriment de compareixença» que pogués dirigir-se al president, a la vicepresidenta, ministres i exministres, alts càrrecs i ex alts càrrecs de l’Estat i membres en actiu o no de les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

Però l’Estatut, al seu torn, regula a l’article 59 l’«obligatorietat» de comparèixer al Parlament quan és cridat i, en cas de desatendre’s el requeriment, segons l’article 68, la Mesa ha de donar compte al ministeri fiscal «als efectes de substanciar la responsabilitat penal» que pugui correspondre. El Codi Penal assenyala, a més, que poden ser castigats per desobediència i, si s’és autoritat o funcionari públic, «se li imposarà a més una suspensió de feina de sis mesos a dos anys».