TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

La recusació d'un magistrat i la Covid retarden els recursos contra la sentència del procés

El TC calcula que resoldre l'incident en el qual es qüestiona Narváez durarà dos o tres mesos

Les impugnacions més senzilles no es resoldran almenys fins després de Nadal

lmendiola39392153 tribunal constitucional  28 03 2016 madrid200315212943

lmendiola39392153 tribunal constitucional 28 03 2016 madrid200315212943 / CHEMA BARROSO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’any 2020 no està sent fàcil per a ningú i el Tribunal Constitucional no n’és una excepció. La pandèmia, els conats de renovació i, sobretot, la recusació d’un dels seus magistrats retardarà la resolució dels recursos dels condemnats pel procés almenys dos o tres mesos, segons confirmen fonts de l’alt tribunal a aquest diari. 

El càlcul inicial del tribunal de garanties era que els recursos que es preveuen més senzills, els dels condemnats només per desobediència, Meritxell Borràs i Carles Mundó, es resolguessin aquesta tardor, just abans de Nadal, mentre que els de la resta a la tornada, en el primer trimestre de l’any. Ara amb el retard de dos o tres mesos, els primers no es decidiran, en el millor dels casos, fins després de l’aturada nadalenca i els relatius a la condemna per sedició en concurs amb malversació de cabals fins probablement a mitjans d’any.

Cop d’Estat

Els condemnats pel Tribunal Suprem, però també pel fugit Carles Puigdemont, van recusar el magistrat Antonio Narváez i la tramitació de l’incident es preveu que duri entre dos i tres mesos. El motiu per mirar d’apartar-lo dels recursos és una conferència que va impartir a Granada en la qual es va mostrar crític amb el procés independentista català, que entenia més greu que el cop d’Estat del 23-F. 

Notícies relacionades

Narváez, de professió fiscal, coordinava juntament amb Cándido Conde-Pumpido les propostes de resolució dels recursos del procés juntament amb mitja dotzena de lletrats comissionats per a això.

Cap dels dos forma part del terç de magistrats amb el mandat caducat que estan pendents de renovació, però la imminència que les principals forces polítiques arribessin a un acord l’estiu passat va portar a relaxar al ritme de tramitació d’alguns dels assumptes pendents. Es tracta del president, Juan José González Rivas; la vicepresidenta, Encarnación Roca, i el magistrat Andrés Ollero. La plaça de Fernando Valdés, que va dimitir a l’estar pendent de judici per violència de gènere, també ha de ser coberta.