afectaria Puigdemont si fos jutjat

Campo afirma que la reforma del delicte de sedició arribarà abans de finals d'any

«El Govern central no és procliu a concedir els indults, és una mesura molt excepcional», afirma el ministre

Justícia admet que encara no hi ha acord amb el PP per renovar el CGPJ, però assenyala a primers de desembre

zentauroepp52333390 juan carlos campo200217124147

zentauroepp52333390 juan carlos campo200217124147 / FERNANDO ALVARADO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat aquest divendres que el seu Executiu aprovarà la reforma del delicte de sedició abans de final d’any. Tot i que encara no hi ha data fixa, aquest canvi estava contemplat en el Pla Normatiu de la Moncloa. Segons Campo, les tasques al Ministeri de Justícia «estan bastant avançades» i una vegada superin tots els tràmits parlamentaris es podrà aplicar als presos independentistes, si inclou una modificació en la rebaixa de les penes.

En una entrevista en TVE, Campo ha remarcat que la finalitat «és harmonitzar el nostre dret als països del nostre entorn a l’hora de recollir unes figures delictives greus en els seus termes justos».

Segons Campo, la reforma podrà modificar la situació penitenciària dels polítics presos. «Cal veure la redacció final», però «quan afecta uns fets jutjats anteriorment, si és més beneficiós quant a les penes, el tribunal sentenciador fa l’adequació o l’estudi sobre si s’ha de tocar». En tot cas, ha afirmat que el Govern farà un avantprojecte de Llei i pretén obrir «un gran debat» amb els sectors abans d’aprovar la reforma al Consell de Ministres i portar-la al Congrés.

Afectaria Puigdemont

El ministre ha reconegut que aquesta adequació del tipus afectaria l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont si fos finalment jutjat: «Ell no està condemnat, per tant, a la seva condemna no [l’afecta]. Però si pot ser jutjat, és una nova normativa i és clar, sí que es podrien realitzar les qualificacions amb aquest articulat».

Campo admet també que continuen els tràmits de gestió de l’indult als presos, malgrat que només ha apuntat que es resoldrà «en temps raonables» i no ha avançat quina serà la decisió final del president del Govern. «Hi ha expedients d’indults que tarden sis mesos, i d’altres, més d’un any».

Renovar el CGPJ 

Notícies relacionades

Campo també ha assegurat que hi ha «un gran desig» que en els primers dies de desembre, coincidint amb el Dia de la Constitució, hi pugui haver «fumata blanca» amb la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). De moment «no hi ha acord» amb el PP per desbloquejar la renovació, «però sí una esperança raonable que en poc temps puguem tenir la renovació del CGPJ i del TC», assegura.

«Hi ha un gran desig que es produeixi de manera ràpida perquè ho exigeix la llei, la societat, i hem d’atorgar-nos aquests òrgans constitucionals», ha conclòs.

Temes:

Sedició