OPERACIÓ VOLHOV

La Guàrdia Civil va confiscar a Madí una urna de l'1-O i documents sobre els Mossos

A un empresari i activista de Girona li'n van confiscar una altra amb vots, així com projectils antiavalots

Els agents van agafar papers sobre la policia de la Generalitat, escrits de caràcter polític i agendes

undefined55636258 grafcat3595  barcelona  28 10 2020   agentes de la guardia c201028183030

undefined55636258 grafcat3595 barcelona 28 10 2020 agentes de la guardia c201028183030 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
J. G, Albalat

Urnes del referèndum unilateral de l’1-O, documents sobre els Mossos d’Esquadra i d’altres de caràcter polític, com la «Declaració dels principis de la fundació de la República catalana» o «plantejament estratègic i operatiu de comunicació mediàtica a Catalunya», són alguns dels elements, juntament amb ordinadors, tauletes i telèfons mòbils, que va confiscar la Guàrdia Civil el 28 d’octubre passat en la trentena d’entrades i registres portats a terme en el març de l’operació Volhov sobre la presumpta desviació de fons públics per al procés i tràfic d’influències per a negocis privats d’alguns imputats.

L’acta de la Guàrdia Civil, inclosa a la causa i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, ressenya el material confiscat als principals imputats, entre els quals l’exdirigent de CDC, David Madí, l’exconseller d’ERC, Xavier Vendrell, i l’empresari i activista Oriol Soler, membres de l’estat major de Carles Puigdemont, entre d’altres. Una dada significativa és que els agents es van emportar de la seu d’una de les empreses de Madí «una urna de plàstic com les utilitzades l’1-O», segons diu l’inventari. Una altra urna amb precinte es va trobar al domicili de Girona d’un altre dels detinguts, Josep Campmajó, tot i que, en aquest cas, dins hi havia sobres i paperetes. A més, aquest imputat guardava «projectils antiavalots».

A la seu de l’empresa Nubul de Madí, a Sant Quirze del Vallès, la Guàrdia Civil va intervenir un document de 13 pàgines sobre una «breu història del cos dels Mossos actual, situació actual del cos de Mossos i el control actual de CiU». A Xavier Vendrell li van trobar el mateix document o un de molt semblant sobre la policia autonòmica en una de les entrades i registres que es va portar a terme en una de les seves propietats.

Registres a fons

Notícies relacionades

En els registres fets a Madí, els agents també es van emportar llibretes, agendes, arxivadors i carpetes amb documents, un sobre «una fiscalitat competitiva a Catalunya» i d’altres de caràcter polític, com el de la fundació de la república catalana o el «pla operatiu de comunicació», així com un dossier sobre el certamen de debat internacional Crans Montana. El jutge Joaquín Aguirre està investigant, precisament, la presumpta desviació de fons públics per finançar aquest acte en què va arribar a participar l’expresident Carles Puigdemont quan estava escapat de la justícia espanyola.

Els registres fets a Vendrell també van ser exhaustius. Els agents van arribar a revisar fins i tot l’habitació de la filla de l’exdirigent d’ERC. De sobre una tauleta van agafar una «llibreta de colors» amb la inscripció «Elna» a la primera pàgina, anotacions o dates. En un despatx de la vivenda, els agents van confiscar una «llibreta amb espiral» i la inscripció a la tapa: «Parlament de Catalunya, amb 26 fulls escrits a dues cares, començant per construir Espanya/construir Catalunya», així com documentació de l’Ajuntament de Cabrera de Mar, on hi ha situada Vila Bugatti, de la qual s’està investigant la seva modificació urbanística. Tan minuciós va ser que els guàrdies es van emportar fins i tot un document del Servei Català de Trànsit d’incoació d’un procés per sancionar l’expolític republicà.