DENÚNCIA

La Fiscalia arxiva les presumptes irregularitats en contractes municipals de Sant Cugat

El ministeri públic no veu delicte en les adjudicacions denunciades per Cs

Les investigacions se centraven en diversos serveis contractats entre el 2012 i el 2018

cmontanyes18609095-guarderia180112170216-1515773122233

cmontanyes18609095-guarderia180112170216-1515773122233 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia de Catalunya ha arxivat la denúncia que Cs va presentar per diversos contractes municipals de Sant Cugat que considerava il·legals, tot i que admet «evidents irregularitats administratives» en l’adjudicació i control de la despesa pública en aquest ajuntament quan estava governat per JxCat.

En el seu decret d’arxiu, el ministeri públic afirma que, malgrat les «evidents irregularitats administratives» detectades, els fets no encaixen en el delicte de prevaricació, ja que els serveis dels contractes investigats es van portar a terme i no hi ha constància que l’adjudicació busqués beneficiar persones pròximes als interventors municipals ni a l’equip de govern.

La investigació de la Fiscalia, encarregada als Mossos d’Esquadra, se centrava en diversos serveis contractats per l’Ajuntament de Sant Cugat, des de l’any 2012 fins al 2018, vinculats a la neteja, la contractació de personal eventual per al teatre municipal, l’enllumenat públic, la gestió d’aigües o energia i la prestació d’activitats complementàries en esplais i escoles bressol.

En l’època investigada, era alcaldessa de Sant Cugat Mercè Conesa, del PDECat, a qui el 2018 va succeir Carmela Fortuny, de JxCat, que des del 2015 era regidora de Cultura, una de les àrees denunciades, informa Efe.

Principis de la contractació pública

Per la Fiscalia, en els contractes analitzats «resulta evident» que no es van respectar els principis que han de regir la contractació pública, ni pels funcionaris que havien d’exigir el seu compliment ni pels responsables polítics», a qui «competeix prestar atenció sobre com i en quines condicions es presta el servei públic».

No obstant, considera que els contractes investigats «no es van destinar a serveis no prestats, capritxosos o superflus» ni s’ha pogut acreditar «la intenció dels funcionaris investigats de beneficiar-se ni ells mateixos ni altres persones vinculades amb aquells o amb el govern municipal, a través de l’esmentada contractació».

Segons el ministeri públic, l’absència de controls per part dels interventors «sembla obeir més a una deixadesa en la gestió ordinària d’assumptes» i a una «falta de supervisió de responsables polítics».

Oficina Antifrau

Per aquest motiu, descarta que els fets constitueixin un delicte de prevaricació i arxiva la denúncia, tot i que remet el cas a l’Oficina Antifrau perquè comprovi si les pràctiques irregulars «han sigut desterrades» del consistori.

Concretament, en l’informe remès a la Fiscalia, els Mossos veuen irregularitats en uns contractes efectuats per la regidoria de Cultura el 2012 per la contractació de personal per a l’Auditori Centre Cultural de Sant Cugat, entre el qual figuraven treballadors eventuals amb «relació familiar» amb persones vinculades a l’entitat.

També assenyalen els atestats un excés en la facturació del servei de neteja d’instal·lacions municipals, adjudicat a una societat integrada a ACS, i irregularitats en la contractació d’una societat de gestió de l’aigua.

Notícies relacionades

Altres contractes que els Mossos consideren irregulars són el «lísing» d’un vehicle de la línia 9 del servei de transport de viatgers, una desviació pressupostària d’un encàrrec a un estudi d’arquitectes vinculats a l’obra pública i un servei d’enllumenat públic.

Els informes policials també ressenyen l’adjudicació del servei de personal de campaments d’estiu i escoles bressol a una fundació sense ànim de lucre, fora dels «procediments de contractació previs».