El PP pressiona perquè Sánchez retiri la reforma del CGPJ

Els populars presentaran mocions en ajuntaments i parlaments autonòmics exigint la despolitització de la justícia

undefined55514363 graf4751  madrid  21 10 2020   el l der del pp  pablo casado201031121944

undefined55514363 graf4751 madrid 21 10 2020 el l der del pp pablo casado201031121944 / Mariscal

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El culebró entre el PSOE i el PP a compte del Consell General del Poder Judicial continua. Els populars han anunciat aquest dissabte que presentaran mocions a tots els ajuntaments i parlaments autonòmics per instar el Govern que retiri la reforma exprés de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) i despolititzi l’elecció dels vocals del CGPJ. Així, els conservadors rebutgen la proposta de Pedro Sánchez de paralitzar la tramitació d’aquesta proposició de llei per negociar amb el Partit Popular la renovació d’aquest òrgan. 

Des de la tribuna del Congrés dels Diputats, al mig de la moció de censura de Vox, el cap de l’Executiu va allargar la mà a Pablo Casado per paralitzar la reforma de la LOPJ i buscar l’entesa entre les dues formacions. Tot seguit, el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, va posar sobre la taula les seves condicions per negociar: no frenar la tramitació de la proposició de llei sinó retirar-la per complet, establir que els vocals del CGPJ de procedència judicial seran escollits directament pels mateixos jutges i que Unides Podem no intervingui en les converses.

La iniciativa que pretenen presentar, dirigida pel vicesecretari de Territorial del partit, Antonio González Terol, els conservadors assenyalen que la reforma que han impulsat PSOE i Unides Podem és «un atac frontal a la Constitució», «institucionalitza el control dels jutges per part del Govern» i trenca amb el «compromís democràtic» exigit per la Unió Europea

Notícies relacionades

A continuació, detallen la seva proposta. Retirar la proposició de llei, permetre que els vocals del CGPJ siguin escollits pels mateixos jutges, instaurar que les assemblees legislatives autonòmiques no podran escollir vocals en els Tribunals Superiors de Justícia i fomentar la «imparcialitat de la Fiscalia». Respecte a aquesta última mesura, detallen que s’hauria d’impedir que accedeixi al càrrec tot aquell «que hagi exercit un càrrec polític, o de confiança política, en els últims anys.» 

La pressió del PP contrasta amb la «raonable esperança» que va mostrar divendres passat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campos, que va revelar que hi està havent converses amb els conservadors per intentar arribar a un acord. «No sé si es podria denominar negociació. ¿S’està parlant? Sí, no hem deixat de parlar. El portaveu del PP [de Justícia, Enrique López] i jo no hem deixat de parlar, som vells amics», va afirmar en una entrevista a Onda Cero.