El jutge arxiva la peça en què va imputar Corinna per falta de proves

El magistrat entén que no existeixen «prou elements que permetin sostenir la comissió de delictes»

És la segona vegada que la 'peça Carol' és arxivada per l'Audiència Nacional a petició d'Anticorrupció

zentauroepp49349246 12 07 2018 jos   manuel villarejo  arxiu   espa  a europa ma201028153140

zentauroepp49349246 12 07 2018 jos manuel villarejo arxiu espa a europa ma201028153140 / CEDIDA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha tornat a arxivar la peça que va reobrir al juliol per investigar l’encàrrec que Corinna Larsen va fer a l’excomissari José Manuel Villarejo en la conversa que tots dos van mantenir a Londres en la qual va atribuir presumptes delictes al rei emèrit i que va ser gravada per l’expolicia.

La decisió adoptada pel magistrat sobre la ‘peça Carol’ del ‘cas Tàndem’, en el qual s’investiguen les clavegueres policials i que té com a principal imputat Villarejo, no afecta de cap manera les diligències d’investigació obertes per la Fiscalia del Tribunal Suprem per determinar si ha d’obrir un procediment penal o no a Joan Carles I a partir de les acusacions abocades per la seva examiga. 

De fet, ‘Carol’ ja va ser arxivada per Diego de Egea, quan actuava com a reforç del Jutjat Central d’Instrucció número 6. Ara García-Castellón atén la petició en aquest sentit de la Fiscalia Anticorrupció a l’entendre que «no existeixen prou elements que permetin sostenir la comissió dels delictes de suborn ni de descobriment de secrets en els suposats encàrrecs que constitueixen l’objecte de la present investigació, i resulta procedent l’arxivament del procediment»

Diferents diligències

La interlocutòria repassa les diferents actuacions practicades i assenyala que la Policia va informar que no s’havien realitzat consultes en fitxers policials entre el 7 d’octubre del 2016 i el 3 novembre del 2017 relatives a l’assistent sobre qui Corinna Larsen sospitava que podia haver facilitat informació als mitjans i la identitat de la qual facilita a Villarejo, segons l’àudio intervingut a l’expolicia. Sobre aquesta persona i en aquell període de temps, únicament es va registrar en el fitxer policial ADDNIFIL una consulta per part d’una persona que no pertany al cos.

«En conseqüència, les consultes realitzades en aquests fitxers permeten descartar qualsevol acció encaminada a l’obtenció il·lícita d’informació», diu el jutge.

Sense més cites

A més, assenyala que l’ofici policial del 15 de setembre sobre extractes procedents de l’agenda de Villarejo afirma que «de les entrades transcrites es podria inferir que va mantenir el contacte» amb Corinna Larsen, «si bé és cert que no s’ha pogut trobar cap entrada que confirmi que el dia 8 [es desconeix de quin mes] es veiessin de nou tots dos, ni han aparegut més àudios o gravacions que constatin que hi va poder haver noves cites i amb quina finalitat».

Per tant, continua l’instructor, malgrat que les anotacions de Villarejo són cridaneres, «aquestes entrades no aporten elements indiciaris rellevants per poder aclarir les encomandes objecte d’investigació i no es poden configurar com el suport sobre el qual sostenir una nova línia d’investigació».

Per això pel jutge no queda «cap altra opció més que l’arxivament de la causa, una vegada que aquesta s’ha sol·licitat per Anticorrupció», així com per la mateixa Corinna, a qui, d’altra banda, resultava molt complicat interrogar a Londres com a imputada.

Notícies relacionades

El jutge recorda també que no és possible seguir endavant amb la investigació d’un possible delicte comès a l’estranger sense que la fiscalia interposi una querella per a això i Anticorrupció «ha posat de manifest de manera clara i contundent la seva intenció de tancar la investigació al no apreciar-hi l’existència d’indicis de criminalitat d’un delicte».

Els indicis existents fins ara no permeten raonablement sostenir la imputació, cosa que obliga, com el 2018, a arxivar provisionalment la peça. «En qualsevol cas, es tracta d’un arxivament provisional i no podria descartar-se que, en cas d’aparèixer nous indicis, es procedís a una nova reobertura», adverteix el magistrat.