SENTÈNCIA FERMA

La fiscalia renuncia recórrer l'absolució de Trapero

Revocar una resolució absolutòria resulta molt complicat, perquè afecta la valoració de la prova pel tribunal

En aquest cas el ministeri públic comptava amb el vot particular d'una dels magistrats del tribunal

mayor-trapero

mayor-trapero

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

La fiscalia de l’Audiència Nacional ha renunciat a recórrer l’absolució del major dels Mossos Josep Lluís Trapero, malgrat que va significar un dur revés per a les seves expectatives, que passaven per una condemna de rebel·lió, després reduïda a sedició, i que també incloïa com a alternativa una desobediència. Al no haver-hi més acusacions personades, amb la decisió fiscal, l’absolució de l’excúpula política de la Policia de la Generalitat esdevé en ferm.

La petició fiscal per a Trapero i l’excúpula política dels Mossos, l’ex director general del cos Pere Soler i l’ex secretari general d’Interior Cèsar Puig, era tan elevada com flexible. Fluctuava entre els 10 anys de presó per la sedició, després de rebaixar-se un any la petició inicial que implicava la rebel·lió, a una mera multa i inhabilitació per la desobediència.

Malgrat aquest ventall, la fiscalia ha entès que seria «estèril» recórrer l’absolució, tot i que comptés amb la carta que la decisió, que no va apreciar indicis incriminatoris per aixecar la presumpció d’innocència, inclogués el vot particular de la presidenta de la Sala Penal de l’Audiència, Concepción Espejel, partidària de la condemna de Trapero i Soler per sedició.

Repetició del judici

Revocar una absolució és complicat perquè és el tribunal d’instància qui valora la prova, al sentir i veure els testimonis i pèrits, amb qui arriba a una convicció sobre allò jutjat.

Cap recurs permet revisar igual aquesta prova, per la qual cosa els presentats contra una absolució davant la Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional passen per la celebració d’un nou judici.

Aquesta repetició se celebraria davant «el mateix tribunal amb la mateixa o diferent composició», opció que només es preveu «quan s’hagués compromès greument el principi d’imparcialitat (de la Sala), la qual cosa, no és el cas».

«Al practicar de nou el que ja es va fer en el ple i no poder aportar-se prova nova o diferent a la que es va tenir en compte per formular l’acusació, es dictaria una nova sentència en el mateix sentit de la recorreguda», cosa que fa inútil el recurs.

Notícies relacionades

«Les possibilitats d’estimació del recurs d’apel·lació contra sentències absolutòries són pràcticament nul·les», quan, com en la dictada respecte a Trapero, no hi ha defectes que permetin impugnar-la a la recerca de «la seva nul·litat, revocació o modificació».

La fiscalia destaca el seu «rigor i qualitat tècnica», i la considera, juntament amb el vot particular, la «culminació» d’un procés respectuós amb els drets fonamentals, després del qual de vegades es condemna i d’altres, com en aquesta, s’absol.