El Congrés rebutja la proposta d'ERC de despenalitzar les injúries al Rei

El PSOE vota en contra de la iniciativa afegint-se al rebuig del PP, Vox i Cs

Els republicans catalans lamenten que es limiti la llibertat d'expressió i es «reprimeixi» el republicanisme

zentauroepp52118813 rey hablando200203123439

zentauroepp52118813 rey hablando200203123439 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les injúries al Rei i els ultratges a Espanya continuaran estant penats per llei. Així ho ha decidit aquest dimarts el Congrés dels Diputats al rebutjar la iniciativa presentada per ERC per treure aquests actes fora del Codi Penal. Al ‘no’ del PPVox Cs s’ha sumat també el del PSOE. Els republicans catalans sí que han rebut el recolzament de l’altre partit de la coalició de Govern, Unides Podem

En la proposició de llei que va registrar el partit independentista s’apuntava a la necessitat de suprimir els articles 490.3 i 491 del CP en el qual es fa referència a les calúmnies i injúries al Rei, a la Reina o a qualsevol dels seus ascendents o descendents i utilitzar la imatge d’aquestes persones per danyar el prestigi de la Corona. També s’hi inclou l’article  543 sobre «les ofenses o ultratges de paraula, per escrit o de fet a Espanya, a les seves comunitats autònomes o als seus símbols o emblemes».

«Els monàrquics haurien de demostrar que abans que monàrquics són demòcrates», ha etzibat a la resta de diputats la parlamentària d’ERC Carolina Telechea i Lozano, encarregada de defensar la iniciativa. El mateix argument ha fet servir amb la figura del monarca: «Si el Rei fos demòcrata seria el primer a plantejar que se suprimissin». Segons ha dit, aquesta protecció a ultrança de la figura del Rei resulta «medieval» i és una eina més de «la repressió de l’Estat espanyol contra el republicanisme en general i contra el republicanisme català en particular».

Les posicions

La resposta dels partits de la dreta ha resultat contundent. «De democràcia no n’acceptarem cap lliçó i menys de vostès», ha sentenciat el diputat del PP Eloy Suárez Lamata abans de retreure als republicans catalans que no siguin antimonàrquics sinó «antiespanyols». En la mateixa línia s’ha mostrat el parlamentari de Vox José María Sánchez García, que ha qualificat d’«inacceptable» la iniciativa. «No hi ha nació que ho permeti», ha sentenciat. Cs també s’ha sumat al rebuig de la proposició de llei i ha lamentat que ERC estigui intentant «legitimar una forma de violència».

Notícies relacionades

El PSOE també s’ha situat en el «no» al·legant que «no és el moment d’obrir aquest debat». La diputada socialista Isaura Leal Fernández ha dit que el «compromís» del seu partit és amb la llibertat d’expressió però «dins d’un límit» i ha remarcat que «no són gens bones» les intencions que només busquen «denigrar» el cap de l’Estat.

Una opinió completament diferent de la del president del grup parlamentari d’Unides PodemJaume Asens, que ha reivindicat que «cap institució es pot sostreure a la crítica política». A més, ha assegurat que «l’ofensa més gran a Espanya és que la justícia no és igual per a tothom».