CRISI SANITÀRIA GLOBAL

¿Què és el toc de queda i fins quan durarà a Espanya?

La mesura excepcional suposa la prohibició o limitació del dret a la lliure circulació de persones

zentauroepp53358392 girona200508173123

zentauroepp53358392 girona200508173123 / Marina Lopez

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Ángeles Vázquez

El toc de queda decretat pel Govern central en la seva declaració d’estat d’alarma suposa la prohibició o restricció legal de la llibertat de circulació pels carrers d’una ciutat o mantenir-se en llocs públics, i obliga als habitants d’un territori a quedar-se a casa seva tret d’excepcions de necessitat o urgència. La mesura pot incloure horaris nocturns o de la resta del dia, depenent de les circumstàncies. El Govern ha deixat a les autonomies marge d’una hora per modular els horaris dels tocs de queda als seus respectius territoris.

¿Com es regula?

L’aplicació d’aquest instrument d’excepcions està regulat per l’article 11 de la llei 4/1981 que regeix els estats d’alarma, excepció i setge:

«Amb independència del disposat en l’article anterior, el decret de declaració de l’estat d’alarma, o els successius que durant la seva vigència es dictin, podran acordar les mesures següents:

a) Limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats, o condicionar-les al compliment de certs requisits».

¿Fins quan s’aplicarà?

L’estat d’alarma decretat per donar cobertura jurídica al toc de queda es prolongarà fins al 9 de maig, almenys aquesta és la intenció del Govern de Pedro Sánchez. La durada del toc de queda dependrà de cada govern autonòmic. A Catalunya, la mesura serà vigent en principi 15 dies, fins a les 00.00 hores del 9 de novembre, amb possibilitat de pròrrogues.

¿Es pot implantar només en una part del país?

En principi, sí. La mateixa llei que regula els estats d’alarma, excepció i setge contempla la possibilitat que aquests s’apliquin a tot Espanya o només en una part del territori.

¿Quin és el procediment per aplicar-lo?

Ha de ser un decret del Govern el que delimiti l’àmbit territorial que afectarà el toc de queda. És a dir, les comunitats autònomes es limiten a sol·licitar a l’Estat la mesura. Per aprovar-lo, s’ha de testificar i acreditar que la zona es troba en unes«circumstàncies extraordinàries»que no permeten la normalitat. La durada màxima és de 15 dies i a partir d’aquí necessita el recolzament del Congrés per prorrogar-lo.

¿S’ha declarat alguna vegada a Espanya?

El toc de queda s’utilitza habitualment en contextos de guerra i en dictadures,ja que suposa limitar un dels drets fonamentals, com és la lliure circulació de persones. Cap autoritat democràtica l’ha declarat fins al moment, però sí que ho va intentar un militar colpista. El 23 de febrer de 1981,dia de l’intent fallit de cop d’Estat, el tinent general Jaime Milans del Bosch va declarar a València l’estat d’excepció, cosa que implica una restricció de llibertats més gran que amb l’estat d’alarma, i va instaurar el toc de queda a la ciutat des de les 21.00 hores del dia 23 fins a les 7.00 hores del dia 24.

«Podran circular únicament dues persones com a màxim durant el termini de temps esmentat per la via pública i tots els grups familiars pernoctaran als seus respectius domicilis», establia aquell decret, la vigència del qual va quedar anul·lada al cap de poques hores amb el fracàs de l’intent colpista.

¿Requereix la declaració prèvia d’estat d’alarma?

Diversos catedràtics consultats per aquest diari sostenen que sí. Carlos Vidal Prado, de la UNED, explica que «tot és una qüestió d’intensitat de les mesures». Recorda que fins i tot hi ha qui defensava que els confinaments perimetrals excedien les competències de les comunitats autònomes, per això prohibir transitar per la via pública en un espai temporal a un gran nombre de persones, com són únicament les que viuen a la capital, obliga a imposar-se en un estat d’alarma.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Miguel Revenga, de la Universitat de Jerez, recorda que el toc de queda no existeix en la legislació espanyola i recorda que França ha acordat aquesta mesura a grans ciutats gràcies a una llei promulgada per combatre el coronavirus, legislació que un tercer catedràtic del Constitucional consultat troba a faltar a Espanya per evitar haver de recórrer a l’estat d’alarma, perquè considera que les lleis espanyoles no permeten una restricció semblant de moviments sense aquesta situació.

El Govern de Pedro Sánchez ha optat per declarar l’estat d’alarma per donar cobertura jurídica al toc de queda que gestionaran les comunitats autònomes.