ENTREVISTA AMB EL MINISTRE DE TRANSPORTS I NÚMERO TRES DEL PSOE

José Luis Ábalos: «¿Indults? Qualsevol gest de normalització és positiu»

«El Govern està disposat a avançar la tramitació de la llei de vivenda per satisfer Podem»

Els Pressupostos del 2021 inclouran una inversió de 2.500 milions per a Catalunya només del seu ministeri

abalos cuadro

abalos cuadro / DAVID CASTRO

17
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

En l’hora llarga que José Luis Ábalos (Torrent, València, 1959) es va tancar al seu despatx del Ministeri de Transports amb EL PERIÓDICO, s’estaven produint els primers moviments tectònics. Pedro Sánchez acabava de comparèixer a la Moncloa, per transmetre un missatge de «disciplina» social, per advertir de la gravetat de la pandèmia, per mantenir la seva oferta d’alarma. Però no havia anunciat mesures concretes. Durant l’entrevista, primer va aixecar la mà el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, per demanar l’estat d’alarma a tot Espanya. Les peticions van seguir tota la tarda en cascada, i serà aquest diumenge quan un Consell de Ministres extraordinari el decreti. 

Ábalos, que en aquests mesos ha adoptat un perfil més contingut —«jo mateix m’he fet més discret»—, manté la cautela i prefereix no pronunciar-se abans que parli el Govern. Sí que remarca que l’Executiu està disposat a declarar l’alarma si hi ha «recolzament polític» que garanteixi les pròrrogues i si s’«assumeix la responsabilitat de forma global». El ministre i secretari d’Organització del PSOE mira sobretot el PP, perquè «més enllà dels vots», el Govern necessita «el compromís del partit que governa a les comunitats que han de portar a terme les mesures». «Hem vist el cas de Madrid, que no va voler assumir les restriccions que es van acordar en el Consell Interterritorial de Salut. «És important que el PP s’incorpori», afirma, al llarg d’una entrevista en què anticipa que els Pressupostos del 2021 inclouran una inversió per a Catalunya de 2.500 milions d’euros

Pedro Sánchez va assegurar 

Té uns costos evidents per a l’economia i per a la moral del país. I la situació sanitària no és homogènia a tots els territoris. Ho hem d’evitar, i s’ha de començar a treballar amb serietat. 

¿Però veu possible evitar-lo? Perquè s’han imposat restriccions creixents a tot Espanya, sense que hagi baixat la incidència. 

La meva opinió no és científica ni sanitària, però vull creure que sí que és possible evitar-lo. L’hem d’evitar.

«Un nou confinament total té costos evidents per a l’economia i la moral del país. L’hem d’evitar»

José Luis Ábalos

Ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i secretari d’Organització del PSOE

El PP ha sigut molt insistent en el marc legal. El president i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo,

No crec que hagi sigut el problema, perquè s’han adoptat confinaments a Andalusia o Castella i Lleó, on el PP governa, o a Catalunya i Aragó. L’únic problema l’ha plantejat Madrid. És un debat absurd: sí que hi ha instruments legals. El problema no és de caràcter jurídic, sinó polític, de prendre’s seriosament la situació sanitària, el bé que més s’ha de protegir, i no altres circumstàncies. 

Divendres Madrid va anunciar noves mesures. ¿Són insuficients? 

Són molt difícils de seguir. És la mateixa línia que va fer servir quan va delimitar alguns barris que eren dels més vulnerables en població. Segueix amb la idea de les àrees de salut, però ningú en coneix l’àmbit. 

entrevista-a-abalos-elperiodico / periodico

¿Preveu una segona intervenció a Madrid? Hi ha restriccions que dijous va acordar el Consell Interterritorial de Salut

No utilitzarem missatges intimidatoris o de confrontació. La Comunitat de Madrid ha de conèixer exactament les seves fortaleses i que l’amenaça que pateix és molt important. 

¿Isabel Díaz Ayuso 

Fins ara ha sigut un fet. N’ha fet gala. Quan va arribar al poder, va advertir que faria de Madrid una trinxera contra el Govern central.  Però hauria d’haver concedit una treva en la lluita contra la pandèmia. 

Però el Govern va decretar l’alarma a Madrid 

En aquestes comunitats van assumir la responsabilitat, van posar unes restriccions molt més dures. Ningú ha recorregut a si mateix per carregar-se les mesures. A Castella i Lleó o Andalusia, allà on governa el PP, hi ha hagut un comportament molt diferent. No han apel·lat al Govern de la nació per cobrir la seva escassa diligència. Ni s’han produït tantes dimissions en matèria sanitària com a Madrid. La polèmica no és fora, sinó dins d’aquell Govern. 

«El PP ha de tenir clar que no té una hipoteca amb Vox. Els gestos que faci cap a ells són responsabilitat seva»

Vostè, no obstant, va descartar la moció de censura contra Ayuso 

La vaig descartar, com tampoc veia procedent la que acabem de tenir [de Vox]. Amb la situació de la pandèmia, no estem en condicions de fer mocions testimonials. Una altra cosa és que no ens quedés més remei per incapacitat de gestionar i assumir la responsabilitat, però faria falta molta majoria, que ho tingués clar, i que no es veiés com una qüestió oportunista. 

¿Però quan serà el moment de la moció?

En el nostre cas, som un partit que governa Espanya i en altres llocs. No farem gestos testimonials ni melancòlics, ni que contribueixin a la depressió. Hem de ser efectius en totes les nostres decisions. El partit a Madrid, en contra del que pensi algun, va tenir com a guanyador [Ángel] Gabilondo. Però no se’l va deixar governar. 

Anem a la moció de censura i la ruptura rotunda del PP amb Vox. ¿Creuen el PSOE i el Govern que el ruptura rotunda del PP amb Voxgir de Pablo Casado és creïble

Al país li interessa que sigui real. Si va ser sincer, se suposa que hi ha un gir estratègic i que el PP s’ha adonat que l’estratègia no era correcta. Però hi ha dues qüestions. Una, que té a veure amb el seu propi interès partidista. L’altra, l’interès del país, la democràcia. Té a veure amb allò que se li ha demanat sempre, que actuï com els seus col·legues europeus: que s’enfronti a l’extrema dreta. Ho ha d’evidenciar. ¿Com? Ningú li demana que trenqui governs, perquè entre altres coses Vox no està en els governs.

El ministre i número tres del PSOE, després de l’entrevista amb EL PERIÓDICO, divendres passat, 23 d’octubre / DAVID CASTRO

[Santiago] Abascal ens va dir a tots els presents [al Congrés] que havia donat els governs d’Andalusia, Múrcia i Madrid sense demanar res a canvi només perquè no governés l’esquerra. Per tant, el PP ha de tenir clar que no ha contret un deute, que no té una hipoteca amb Vox, i per tant els gestos cap a Vox que faci a partir d’ara, d’una manera excloent cap a altres formacions polítiques, són responsabilitat del PP. Perquè si han buscat el PSOE en relació amb la pandèmia, el PSOE sempre hi ha sigut. En aquestes comunitats, [demano] que no depenguin tant de Vox, que es comencin a dirigir a altres grups polítics a l’hora de governar en minoria. 

¿Demana al seu partit que recolzi el PP perquè no depengui de Vox en aquests territoris?

És que quan se li ha demanat al nostre partit, per exemple a Castella i Lleó, que s’afegís a un acord, ho ha fet. Una cosa que ha d’entendre el PP és que l’oposició no és un exercici de negació, que és el que ha anat fent. El que s’espera del PP és una alternativa. I no consisteix a destruir el Govern actual. Hi haurà moments en què l’oposició, per demostrar que és alternativa, s’ha de posar al costat del Govern en els temes importants, com la protecció de la salut, o la renovació de les institucions. ¿En té un per bloquejar? No. Allà és on es veu si ets alternativa o un element d’obstrucció que nega el que no li agrada. Això el PP ho ha d’aprendre alguna vegada. 

¿Quan tornarà a començar la negociació per a la renovació del Consell General del Poder Judicial

No ho porto jo, la interlocució la porten el ministre de Justícia i el senyor Enrique López [responsable de Justícia del PP]. 

«La reforma exprés del CGPJ pretén desbloquejar i donar resposta a la Constitució. Des d’aquesta perspectiva, la iniciativa ha sigut correcta»

¿A quines cessions està disposat a arribar el Govern?

A les que van permetre l’acord de l’estiu.

El PP veta Podem i que s’arrogui el nomenament de vocals per al CGPJ. 

Ja hi va haver un acord a l’agost, i l’interlocutor és el ministre de Justícia [Juan Carlos Campo], que és del PSOE. I es tracta de posar jutges que tothom puguem presentar dins de la representació que correspon. 

¿El Govern està disposat a reformar la llei perquè en el futur els jutges elegeixin els jutges, com demana el PP

No porto aquesta qüestió, però el PSOE no s’oposarà a tot el que sigui augmentar la transparència i la independència dels poders, però la independència no significa sostreure un poder de l’Estat a la sobirania popular, perquè com bé diu la Constitució, tots els poders de l’Estat emanen de la sobirania nacional. Aquesta proposta corporativista se sostreu de la sobirania popular.

¿Es van equivocar el PSOE i Unides Podem al registrar una reforma de la llei orgànica del poder judicial 

A jutjar per la polèmica, diria que no. La iniciativa pretén desbloquejar la situació actual i donar resposta al mandat constitucional, és que el període del CGPJ és de cinc anys, no de sis ni d’eternitat. Aquell mandat s’ha de complir. Des d’aquesta perspectiva i intenció, la iniciativa ha sigut correcta. A partir d’aquí, el president ho va deixar ben clar, la iniciativa es retira si realment es desbloqueja la situació, si s’arriba a l’acord a què es va arribar en altres ocasions.

El ministre, durant l’entrevista amb EL PERIÓDICO. / DAVID CASTRO

¿I si no es desbloqueja, arribaran fins al final amb la seva reforma?

És que s’ha de desbloquejar. La nostra iniciativa planteja el mateix nivell d’exigència en primera votació que l’actual, de majoria tres cinquens, i només quan es planteja el bloqueig s’aprovaria per majoria absoluta. Majoria que és el mateix requisit que s’estableix per a qualsevol altra norma orgànica que desenvolupa drets fonamentals a la nostra Constitució. És absolutament defensable.

Però el Tribunal Constitucional va validar la llei actual de 1985 perquè va introduir la cautela dels tres cinquens, una cautela que  va introduir la cautela dels tres cinquens, una cautelava defensar 

A mi el que m’incomoda és el bloqueig, no assumir els resultats de les eleccions. Ja es va bloquejar la investidura. El PP ho té molt fàcil: arribar a un acord en funció de les regles de joc conegudes, les mateixes que van beneficiar el partit que ara bloqueja, i assumpte solucionat. El que no pot ser és que quan a un li vagi malament la partida s’emporti la pilota.

¿Estan disposats a reformar altres lleis per desbloquejar altres institucions

Convidem que es desbloquegi tot el conjunt d’institucions. L’apel·lació del president va ser per a totes. I si el PP és un partit de govern i no negacionista, obstructor, ha de demostrar el que va dir en el ple, on va reivindicar el millor del PP: el PP com a partit d’Estat, que no divideix, que treballa per la unitat, europeista. 

«La nostra llei estatal de vivenda intentarà eludir qualsevol risc d’inconstitucionalitat. La llei catalana en té» 

¿Quin termini es dona el Govern abans de reactivar la reforma?

El president no va plantejar terminis temporals, sinó qualitatius: vostès es disposen a negociar i nosaltres retirem la iniciativa.

¿Són necessaris gestos com els indults als líders independentistes presos o com la els indults als líders independentistes presosreforma del delicte de sedició

Tots els gestos que es facin per normalitzar i afavorir la convivència de Catalunya han de ser ben rebuts. Tornar als cursos de la política com a via per a la resolució dels conflictes exigeix judicialitzar el mínim. Per tant, crec que a Catalunya qualsevol mesura d’aquestes és ben rebuda, però en general en el conjunt d’Espanya tot el que siguin mesures que tendeixin a promocionar la convivència i garantir la normalitat i l’apaivagament han de ser ben rebudes. Després ja veurem com es poden acabar. Però des d’aquesta perspectiva són molt positives. 

¿Els indults entren en aquesta equació? ¿Poden ajudar?

Hi ha una dimensió personal que els beneficiaris sempre defensaran. I sens dubte són mesures que també restableixen i normalitzen les situacions. Perquè les situacions personals també condicionen molt la situació de les societats. Per tant, jo sempre estaré a favor de totes les polítiques de pacificació, de pau i de convivència. Sempre.

José Luis Ábalos, durant l’entrevista al ministeri. / DAVID CASTRO

¿El Govern és, per tant, procliu a concedir l’indult?

El Govern és procliu a generar un marc de normalització, de tranquil·litat per a Catalunya, que porti totes les dificultats d’ordre polític a l’àmbit del diàleg, de la convivència i de la normalitat, i no de la judicialització, que és la via per la qual opten uns altres. 

¿El Govern estaria disposat a concedir aquests indults fins i tot amb dos informes contraris de la fiscalia i el tribunal sentenciador, com es preveu

Ho ha de gestionar el ministre de Justícia, com es fa amb tots els temes que es plantegen en el Consell de Ministres. Poques vegades es qüestiona el treball que un ministre porta al consell.

Però és una decisió molt transcendent. I vostè és un pes pesant del Govern. 

Tots els acords del Consell de Ministres s’assumeixen de manera col·legiada. Això està clar. Però tot i així el proposador té una gran responsabilitat i normalment no se’l qüestiona. Jo no entraré en el procediment. Quan arribi el moment, el ministre de Justícia tirarà endavant la proposta i amb els informes que corresponguin, que no sé si seran favorables o desfavorables.

«Tornar al curs de la política com a via per a la resolució dels conflictes exigeix judicialitzar el mínim»

¿Poden ajudar més els indults que la reforma de la sedició?

Vull insistir que tot el que siguin mesures que normalitzin i tranquil·litzin la vida política són totes benvingudes. Ho han sigut en qualsevol situació política. No siguem hipòcrites en aquest tema. No coneixem cap situació de normalització, d’apaivagament i de convivència que no hagi anat acompanyada de gestos. 

Pressupostos. Hi ha una qüestió que bloqueja l’acord amb els seus socis, la limitació del preu del lloguer. Podem s’ha aliat amb ERC i Bildu. ¿Està disposat a Podem s’ha aliat amb ERC i Bilducompassar aquesta llei estatal de vivenda

Per avançar en aquesta mesura, a la qual recolzem i que hem de tirar endavant com a part de l’acord, necessitàvem primer una eina, que ja s’ha posat en marxa: l’indicador de preus de referència del lloguer. Però mentrestant ha travessat la pandèmia, que ha afectat el mercat immobiliari. No en coneixem bé els efectes. Però aquest no és el problema més greu. Necessitem un instrument legal que tingui rang de llei. No ens val un decret ni un decret llei. Estem afectant la propietat privada i necessitem una protecció jurídica que només la pot representar una llei. I ens sembla que, ja que tenim en marxa la llei de vivenda, que està en debat públic i que podem presentar ben aviat al Consell de Ministres, el normal seria ficar-lo en aquesta llei, que serà la primera llei estatal en democràcia sobre habitatge, i que té un propòsit, garantir la funció social del dret a la vivenda. 

¿Al novembre l’avantprojecte estaria enllestit?

No l’hi puc dir exactament. Ja sap que hi ha un calendari normatiu en què s’han establert dates orientatives per als projectes de cada departament, i no crec que hi hagi problema en avançar aquesta tramitació. 

¿Està disposat, per tant, a avançar aquesta tramitació per satisfer Podem?

Sí, no hi haurà cap problema. 

L’hi dic perquè aquesta llei també podria donar cobertura a la llei catalana de lloguers, que persegueix la mateixa finalitat. Això podria reagrupar la la llei catalana de lloguersmajoria de la investidura de cara als Pressupostos 

Sí, però el nostre projecte de llei intentarà eludir qualsevol risc d’inconstitucionalitat. La llei catalana en té. 

«El Govern no s’ha d’ocupar de fer reflexions o obrir debats sobre la Corona»

¿I el Govern la recorrerà?

El Govern, abans de plantejar-se qualsevol recurs, obre un termini d’acord i negociació. Pot ser que trobem una fórmula comuna que eviti la litigiositat. Però molts altres hi poden recórrer. L’important és que no sigui recurrible. Per això quan plantegem fer-ho a través d’una llei és per blindar, per fer les coses bé. 

Un altre punt de fricció amb Podem és la política fiscal. ¿Hi haurà pujades d’impostos per a rendes superiors als 200.000 euros? ¿Es traurà l’exempció a la sanitat i l’educació privades?

Ho porta Hisenda. No n’hem parlat. 

¿Amb qui creu que sortiran els Pressupostos? ¿Amb la majoria d’investidura o amb Ciutadans?

Jo preferiria que sortissin amb tots. I si no és així, amb el més gran dels recolzaments possibles. M’interessa que tirin endavant. Plantejar vetos, exclusions, és fer el possible perquè no surtin. 

El ministre i cap de l’aparell socialista, divendres passat. / DAVID CASTRO

Ara tot condueix al fet que siguin aprovats per la majoria d’investidura. 

Possiblement, per una qüestió de lògica. Si faciliten un Govern, no té sentit que tan bon punt es presenta un pressupost el dificultin.

¿Podem marca el pas al PSOE? ¿Exagera les discrepàncies per marcar perfil? 

Jo no observo pressions. No tinc cap incomoditat. Jo treballo perfectament amb els ministres d’Unides Podem. Em sento part d’un projecte il·lusionant, no de resignació. No teníem gaires possibilitats, és cert, però ja que teníem aquesta possibilitat, posem-la en relleu. És una primera experiència de Govern de coalició progressista compromès amb tota una sèrie d’objectius socials. Em reconcilia molt amb part de la meva trajectòria política. Des de l’esquerra sempre hem tingut un anhel, certament impossible: aconseguir la unitat de l’esquerra. Sempre hem tingut dificultats històriques. Aquest és un veritable desafiament, així que no entraré en aquesta dinàmica, i no ho faig per convicció, no per oportunitat. Podem ha assumit que el PSOE assumeixi un nivell competencial molt desproporcionat respecte al que ells estan gestionant. També dic que tenen dret al fet que se’ls reconegui la seva aportació al Govern. 

¿Pequen de vegades d’indiscreció, com ha dit el president

Ningú neix après, jo mateix m’he fet més discret. 

«Mantindrem la disposició estatutària, a complir les sentències, i parlem, només en aquest ministeri, de 2.500 milions d’euros d’inversió per a Catalunya»

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va apuntar que el Govern Irene Montero, ha de ser «sensible» 

El Govern no pot fer debats sobre aquest tema. Ni pot ni és el fòrum adequat per fer debats sobre formes d’Estat. Cada partit que promogui el que cregui. El Govern no s’ha d’ocupar de fer reflexions o anàlisis d’aquest tipus, sinó per respondre al mandat constitucional, únicament i exclusivament, i no és poc, dirigir la política interior i exterior d’Espanya. I té un mandat constitucional: acatar la llei, la Constitució i les institucions de l’Estat, entre les quals hi ha la Direcció de l’Estat. Això no és motiu de debat. 

¿Es destinaran fons europeus al corredors mediterrani? ¿Es cridarà a la col·laboració privada?

La inversió privada tindrà una part important, sens dubte, i no només en fons europeus. Les empreses ens demanen més inversió per poder executar-la ells, sense necessitat que aportin finançament. Aquests fons ens permetran continuar desenvolupant els corredors estratègics. Entre aquests, el mediterrani, que està molt avançat, o l’atlàntic. 

¿Es concretarà aviat el traspàs definitiu de Rodalies a la Generalitat?

Hem inclòs Rodalies en el pla de reconstrucció europeu, en el programa de transport metropolità i urbà en què també hi ha Rodalies. Esperem un impuls important per part d’aquests fons. I, referent a Catalunya, no tenim cap inconvenient en què assumeixi el que competencialment li correspon, la competència en Rodalies, que la té. Estem oberts a tancar aviat el traspàs. 

¿S’acabarà amb el dèficit inversor que arrossega Catalunya? Foment del Treball l’estima en 28.000 milions d’euros. 

Ja ho vam intentar amb els Pressupostos del 2019, quan prevèiem complir la disposició estatutària i també les sentències que obliguen l’Estat a compensar Catalunya. Veurem si aquest Pressupost surt. Mantindrem la disposició estatutària, complirem les sentències, i parlem, només en aquest ministeri, de 2.500 milions d’euros d’inversió, a veure si tot això anima a recolzar els comptes. 

Respecte al fons de rescat d’empreses, ¿n’hi haurà un d’específic per a les aerolínies?

Hi ha un fons que gestiona SEPI per a empreses estratègiques. Ho ha demanat Air Europa, i esperem resoldre’l ben aviat. Estem pràcticament en la recta final, pendents que l’empresa assumeixi les condicions, d’acabar de blindar jurídicament l’ajuda i la responsabilitat de l’Estat, perquè vagi al Consell de Ministres. Air Nostrum hi podria acudir, però no en tinc certeses.

Sobre una moció contra Ayuso: «No farem gestos testimonials que contribueixin a la depressió»

Notícies relacionades

¿Reprendrà el ministeri el tren de baix cost, AVLO, i la liberalització ferroviària?

La liberalització ja es va resoldre, però les empreses ens van demanar un temps per demorar la posada en marxa per la pandèmia, al restringir-se tant la mobilitat. Quant al servei AVLO de baix cost, esperem posar-lo a principis de l’any que ve si les condicions sanitàries ho permeten.

«Ens haurem de plantejar si és necessari retardar el congrés del PSOE»

¿Manté el congrés federal del PSOE per a l’estiu del 2021?