QUERELLES PER LA PANDÈMIA

La fiscalia rebutja investigar penalment Díaz Ayuso per la gestió de la Covid a Madrid

El ministeri públic assenyala que la via per demanar reparació per aquestes morts no és la penal

La querella no aporta cap dada per atribuir homicidi a la presidenta madrilenya

undefined55473985 la presidenta de la comunidad de madrid  isabel d az ayuso  201018184600

undefined55473985 la presidenta de la comunidad de madrid isabel d az ayuso 201018184600 / Jesus Hellin

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha mantingut el mateix criteri amb el Govern de Pedro Sánchez que amb el d’Isabel Díaz Ayuso i també ha informat en contra de la querella presentada contra l’Executiu madrileny per la seva gestió de la pandèmia per l’Associació en defensa de les Pensions Públiques (ADEPPU) per delictes d’homicidi imprudent, tracte vexatori, prevaricació, delicte social i denegació d’auxili. Per al ministeri públic la via per reclamar responsabilitats per les morts per la Covid no és la penal al no existir indicis de la comissió de delictes pels responsables polítics assenyalats.

En el seu informe a la Sala Segona de l’alt tribunal, davant la qual és aforada Díaz Ayuso, diu expressament que «les nombroses pèrdues de vides humanes a les residències de Madrid, així com els nombrosos contagis del personal sanitari, com conseqüència del virus, podria tenir reparació en altres àmbits, però no en aquesta via penal que requereix que s’iniciï atribuint a un ciutadà fets concrets i determinats susceptibles de ser incardinats en un tipus penal i aportar un indici probatori de tals fets, sota pena de caure en investigacions prospectives vedades pel nostre Tribunal Constitucional».

Sense fets concrets

La querella, que també es dirigeix contra el conseller de Polítiques Socials, Família, Igualtat i Natalitat, Alberto Reyero, i el de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero (aforats davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid), no atribueix cap fet concret a la presidenta madrilenya que pogués conduir a la seva imputació, més enllà de responsabilitzar-la de la mort de 5.828 persones, a les quals no identifica, per coronavirus o sospita a la seva gestió. 

Notícies relacionades

L’associació centra aquestes morts en «les deficiències dels serveis sanitaris durant la crisi sanitària», sobretot pel polèmic Protocol Sanitari «rebut per hospitals i residències geriàtriques» en relació amb la prioritat a l’hora d’atendre els infectats davant la saturació de les ucis.

També atribueix als querellats un total d’11.669 contagis de sanitaris a la Comunitat de Madrid per la «deixadesa de funcions, tant de la presidenta com del conseller de Sanitat». Segons l’associació querellant, entre l’11 de març i l’11 de maig es van trobar 62 cadàvers de gent gran als seus domicilis a Madrid, fet que considera conseqüència «de la no aplicació del protocol d’atenció a domicili dels serveis socials».