segueix oberta la resta de la causa

Arxivada la investigació sobre la suposada 'caixa b' de Podem

El jutge no veu «anòmal» que el partit utilitzi la seva caixa de solidaritat per a moviments pròxims

En una altra interlocutòria imputa un administrador del partit per delicte electoral pels contractes amb Neurona

undefined55005133 graf7322  madrid  19 09 2020   el secretario general de pode200922084240

undefined55005133 graf7322 madrid 19 09 2020 el secretario general de pode200922084240 / Dani Gago

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, va acotant la investigació oberta contra Podem arran de la denúncia del seu exadvocat José Manuel Calvente. Aquest divendres es van succeir les resolucions en diferent sentit. En una va arxivar la part en què investigava el presumpte finançament irregular del partit, en relació amb la seva caixa de solidaritat, i en una altra va citar a declarar com a imputat per delicte electoral l’administrador mancomunat de la coalició electoral Unides Podem que encara no tenia aquesta condició pels contractes subscrits amb la consultora política Neurona per a les eleccions generals del 28 d’abril del 2019.

Entre els aspectes denunciats per Calvente figurava la presumpta administració deslleial dels fons de la caixa de solidaritat de Podem per part de Rafael Mayoral, al no haver-se utilitzat per a les finalitats pròpies per a les que es va constituir, sinó per pagar un membre de Podem per una petició de 50.000 euros que va fer #404 Comunicació Popular a la Caixa de Solidaritat.

El jutge declara que no ha pogut confirmar si aquesta sol·licitud es va autoritzar, però sí que es van fer almenys tres transferències de 10.000 euros a l’associació esmentada, que està integrada majoritàriament per membres de Podem, i «no resulta anòmal o estrany que el numerari de la caixa de solidaritat sigui destinat a fundacions o moviments pròxims al partit polític Podem, i fins i tot com en aquest cas formats per membres de l’esmentat partit que desenvolupin activitats pròpies de les contemplades com a subvencionables». Això descarta la comissió del delicte d’administració deslleial investigat. 

Els contractes amb Neurona

La decisió va en la línia del criteri de la fiscalia, que ja va recomanar que la causa quedés limitada als serveis contractats amb Neurona, a l’entendre que les altres qüestions denunciades per Calvente eren mers «rumors, sospites o suspicàcies». I és en aquesta part en la qual el magistrat ha citat a declarar el pròxim 13 de novembre com a imputat el seu administrador electoral García Ramos per delicte electoral, informa Europa Press.

Escalonilla considera que «existeixen indicis racionals acreditatius que els pagaments efectuats a la societat mercantil Neurona Comunidad, constituïda mitjançant escriptura pública en data 19 de març del 2019 [... ], no van tenir com a finalitat el pagament de cap servei prestat en ocasió de les eleccions generals del 28 d’abril del 2019 i qualificable com a despesa electoral».

El contracte entre Podem i Neurona, formalitzat el 6 de maig d’aquell any, però l’esborrany del qual data del 25 de febrer, va ser per valor de 363.000 euros que es van pagar amb tres transferències des d’un dels comptes la titularitat dels quals pertanyia a la coalició electoral i que gestionava García Ramos de forma mancomunada amb un altre administrador ja imputat, Daniel de Frutos.

Notícies relacionades

Per al jutge, «els fets esmentats resulten expositius d’una distracció de diners provinents en l’esmentat compte electoral presumptament constitutiva d’un delicte electoral [...] que només pot ser comès pels administradors generals i de les candidatures, així com per les persones autoritzades a disposar dels comptes electorals».

Al juliol ja van ser citats com a investigats diversos responsables del partit que hauran de declarar entre el 13 i el 20 de novembre. A l’agost Podem va recórrer en apel·lació la investigació i denuncia la seva «situació d’indefensió», a l’ignorar si se li ha donat tràmit.