Al congrés

¿Quants vots necessita Vox per guanyar la moció de censura?

Només sortiria aprovada si aconseguís la majoria absoluta dels 350 escons, és a dir, hi ha d'haver almenys 176 vots favorables a la iniciativa dels de Santiago Abascal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La moció de censura presentada aquest dimecres per Vox contra el Govern de Pedro Sánchez només sortiria aprovada si aconseguís la majoria absoluta dels 350 escons, és a dir, hi ha d’haver almenys 176 vots favorables, una cosa poc probable, ja que els de Santiago Abascal compten únicament amb el suport dels seus 52 diputats.

El Congrés acull aquest dimecres i dijous el debat de la moció de censura de Vox, que pretén fer president del Govern Santiago Abascal i que no compta amb el suport ni dels partits de l’Executiu de coalició ni dels de l’oposició, per la qual cosa tot apunta que serà la menys votada de les cinc registrades en la democràcia constitucional, segons informa Europa Press.

¿Quan serà la votació?

Conclòs el debat sobre la moció de censura, que previsiblement es prolongarà fins dijous, s’anunciarà l’hora de la votació. El Reglament estableix que aquesta serà pública i per crida, però només podran dir el seu vot de viva veu els presents a l’hemicicle.

Per a aquesta sessió, i ateses les restriccions per motius sanitaris, es manté la recomanació que els grups no hi enviïn com màxim a meitat dels seus diputats, tot i que caldrà veure què fan els 52 de Vox.

¿Com es votarà?

La Mesa del Congrés va decidir que els que no acudeixin a la Cambra puguin emetre el seu vot telemàticament, que després serà llegit pel secretari de la Mesa. Així, s’alternarà la votació presencial i ‘delegada’ quan es vagin citant un a un els diputats perquè comuniquin el seu ‘sí’, el seu ‘no’ o la seva ‘abstenció’. La Mesa elegirà per sorteig qui comença.

¿Què passaria si Abascal aconseguís la majoria absoluta?

En l’hipotètic cas que Abascal obtingués el suport de la majoria absoluta del Congrés, es consideraria «investit de la confiança de la Cambra» als efectes previstos en l’article 99 de la Constitució.

Notícies relacionades

Però si, com passarà, la moció és rebutjada, els diputats que l’han subscrit no en podran firmar cap altra durant el mateix període de sessions, és a dir, abans del febrer.

¿Té Vox alguna possibilitat de fer fora Sánchez?

Abascal no té cap possibilitat de treure Sánchez de la Moncloa i, de fet, la seva moció és la que parteix amb menys recolzaments de les debatudes fins ara. D’entrada, ja està confirmat el ‘no’ del PSOE i Unides Podem, de Ciutadans, de les formacions independentistes (ERC, Bildu, Junts, la CUP i BNG), de les nacionalistes (PNB i CC) i de bona part dels altres partits minoritaris, entre els quals Més País i Compromís i el gruix dels membres del Mixt (UPN, Nova Canàries, Terol Existeix i el Partit Regionalista Càntabre).