El Congrés congela el sou als diputats després que el PP i Vox rebutgin la pujada

La Mesa d'aquesta Cambra rectifica la seva primera decisió després de veure que al Senat no tirava endavant l'increment

zentauroepp48261194 hemiciclo190522110853

zentauroepp48261194 hemiciclo190522110853 / Javier Lizon

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Mesa del Congrés ha decidit finalment no apujar el sou dels diputats el 2021, un increment que estava previst en el Pressupost de la Cambra aprovat aquest dimarts, però que al final ha quedat descartat després d’haver sigut qüestionat públicament pel PP Vox i després que la Mesa del Senat hagi decidit congelar les retribucions dels senadors.

Segons han informat Europa Press fonts parlamentàries, en una primera reunió, l’òrgan de govern de la Cambra Baixa va aprovar els seus comptes per l’any que ve, que inicialment preveien una pujada del 0,9% en les retribucions del personal de la Cambra, aplicable també als diputats.

En aquesta primera reunió, el PP i Vox es van mostrar contraris a incrementar el sou de ses senyories –tot i que sí que van donar suport pujar-lo al personal de la Cambra–, però finalment l’assumpte va quedar a l’aire després de conèixer-se també que l’increment salarial per als senadors no havia tirat endavant a la Mesa del Senat, on tampoc el PNB va voler l’increment. Unides Podem assegura que també va manifestar verbalment la seva oposició en la reunió de l’òrgan de govern de la cambra.

Segona reunió per corregir

En tot cas, al conèixer la decisió de la Cambra alta, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va decidir reunir de nou els seus companys de Mesa perquè les dues institucions portessin una posició consensuada en la reunió conjunta per aprovar els pressupostos de les Corts Generals.

Notícies relacionades

I ha sigut en aquesta segona reunió en què, ja per unanimitat del PSOE, el PP, Unides Podem i Vox, s’ha decidit mantenir congelat per a l’any que ve el sou dels diputats. El portaveu del partit ultra, Iván Espinosa de los Monteros, ha celebrat que «finalment hagin entrat pel camí que marca Vox».

Fa un any i mig, amb Ana Pastor al capdavant de la Cambra baixa, el Congrés sí que va aplicar als diputats la pujada salarial prevista per als funcionaris, i a tot això malgrat que els Pressupostos Generals del 2019 van ser derrotats al Congrés, fet que va provocar la celebració d’eleccions generals.