Vuit fiscals del Suprem estudiaran la petició d'imputació d'Iglesias

Després que aquests li retraguessin no haver obtingut la seva opinió amb les querelles per la gestió de la crisi sanitària, cosa que va provocar una crisi

zentauroepp55407633 iglesias201014105737

zentauroepp55407633 iglesias201014105737 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
EFE

Vuit fiscals del Tribunal Suprem analitzaran la petició del jutge del cas Villarejo d’imputar al vicepresident segon del Govern i líder de Podem, Pablo Iglesias, per tres delictes relacionats amb la investigació de la peça Dina, sobre el robatori del mòbil a l’exassessora del partit Dina Bousselham.

El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, ha  optat finalment per deixar opinar als fiscals de Sala sobre l’exposició raonada del magistrat de l’Audiència Nacional després que aquests li retraguessin no haver obtingut la seva opinió amb les querelles per la gestió de la crisi sanitària, cosa que va provocar una crisi en el Ministeri Públic.

Navajas tampoc serà qui subscrigui l’informe que ha reclamat a la Fiscalia la Sala Segona del Suprem, sinó la fiscal de Sala amb més antiguitat, Pilar Fernández Valcárcel, segons fonts jurídiques. D’aquesta manera, tots els fiscals de Sala del Tribunal Suprem tindran accés a l’exposició raonada del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, per analitzar-la. Després, tots ells es reuniran amb Fernández Valcárcel per emetre les seves opinions i orientar un criteri sobre la petició del jutge.

Les funcions de la Junta de fiscals de Sala, segons l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, són la unificació de criteris, circulars i l’assistència tècnica quan és requerida per la Fiscalia General de l’Estat.

En aquest cas, com també va succeir amb les querelles de la Covid, la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha optat per apartar-se al tractar-se de la petició d’investigació a un membre del Govern amb ella estibo vinculada com a ministra de Justícia.

Polèmica en el Ministeri Públic

Navajas, que arran dels retrets dels fiscals per no consultar-los les querelles de la Covid va fer unes dures declaracions en les quals va dir haver-se sentit pressionat per companys, entre ells Consuelo Madrigal, també ha decidit no figurar en aquest nou informe que afecta el Govern. En aquestes declaracions, Navajas, número 2 de la Fiscalia, va parlar tangencialment del cas Dina al ser preguntat per la presumpta relació del fiscal del cas Villarejo Ignacio Stampa i l’advocada de Podem Marta Flor Núñez –que també figura en l’exposició raonada–. Va qualificar aquesta circumstància d’«escandalosa», va assegurar que quan el va saber va voler vomitar, i que si d’ell hagués depès hagués apartat al fiscal del cas.

Notícies relacionades

La setmana passada, el jutge del cas Villarejo va remetre al Suprem l’exposició raonada en la qual demana investigar Iglesias per descobriment o revelació de secrets, amb agreujant de gènere, danys informàtics, i acusació o denúncia falsa i/o simulació delicte en el ‘cas Dina’. L’exposició raonada inclou també l’exresponsable dels serveis jurídics de Podem i vicepresidenta quarta del Congrés, Gloria Elizo, i els lletrats d’aquesta formació Marta Flor Núñez i Raúl Carballedo, així com a la mateixa Dina Bousselham i la seva parella Ricardo de Sá Ferreira, aquests dos últims per fals testimoni.

El magistrat considera que Iglesias va utilitzar de manera fraudulenta aquest procés per intentar aconseguir algun tipus d’avantatge electoral davant els comicis d’abril del 2019. Qualifica de «conscient i planificada actuació falsària desplegada pel Sr. Iglesias amb la seva personació, fingint davant l’opinió pública i davant el seu electorat, haver sigut víctima d’un fet que sabia inexistent, poques setmanes abans d’unes eleccions generals».