L'intent de reprovació de Marlaska deriva en retrets per la sentència de 'Gürtel' i l'acostament d'etarres

Ciutadans va plantejar la censura del ministre de l'Interior per cessar el coronel Pérez de los Cobos

La votació es farà demà, dijous, però no tirarà endavant perquè la majoria de la investidura ho impedirà

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El segon intent de reprovació del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, pelcessament del coronel Diego Pérez de los CobosPérez de los Cobos ha derivat en un encreuament de retrets per coincidir el debat al Congrés dels Diputats amb la sentència del Tribunal Suprem que confirma les condemnes per la primera època d’activitats de la trama ‘Gürtel’, en la qual el PP va ser considerat partícip a títol lucratiu de les activitats de la xarxa liderada per Francisco Correa.

La votació de la reprovació es farà demà, dijous, i no tirarà endavant perquè la majoria parlamentària que va recolzar la investidura de Pedro Sánchez es nega a recolzar-la. 

Sense la presència del ministre al Congrés, Ciutadans ha defensat la seva moció per reprovar Grande-Marlaska després del fallit intent anterior del Partit Popular. Tant aquests dos partits com Vox han recolzat la censura del titular de l’Interior amb al·lusions a l’acostament dels presos d’ETA o la falta de resposta als «atacs» que reben les Forces de Seguretat de l’Estat o la figura del Rei, cosa que han relacionat amb la necessitat d’acontentar els socis de Govern.

«El ministre ha mentit en seu parlamentària, potser en imitació d’un Govern instal·lat en la ‘mentidocràcia’», ha defensat el diputat de Ciutadans i policia en excedència Pablo Cambronero, disconforme amb les explicacions donades per Grande-Marlaska pel cessament de Pérez de los Cobos i altres alts càrrecs, entre ells el cap de Prevenció de Riscos Laborals de la Policia, durant la crisi sanitària per la pandèmia de coronavirus.

«No hi ha cas», diu el PSOE

La tesi del partit taronja, que no ha acceptat la moció plantejada per Vox per demanar el cessament immediat del secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, ha sigut censurada per PSOE i Unides Podem, que han aprofitat la coincidència del debat al Congrés –i el seu previsible rebuig– amb la publicació de la sentència del Suprem sobre el ‘cas Gürtel’ per acusar Cs, el PP i Vox de muntar un «teatre».

«No hi ha cas», ha assenyalat el diputat del PSOE David Serrada sobre el cessament de càrrecs de confiança a les Forces de Seguretat de l’Estat, recordant –igual que abans Enrique Santiago, d’Unides Podem– que el Govern del PP a tres comissaris de la Policia quan investigaven el ‘cas Gürtel’. «No aconseguiran que dimiteixi algun membre del Govern», ha afirmat el portaveu socialista, que també ha al·ludit a l’operació Kitchen i la imputació de l’exministre popular Jorge Fernández Díaz pel pla per sostreure informació de Luis Bárcenas per afectar el PP.

El referèndum de l’1-O

La diputada del PP Ana Vázquez ha lamentat que Grande-Marlaska s’hagi convertit en un «‘hooligan’ del Govern», i ha censurat que donés salconduits per permetre la visita a les presons de familiars de presos d’ETA. Ignacio Gil Lázaro ha defensat la moció de censura i, després de criticar un programa «escombraries» a la TV pública basca contra la Guàrdia Civil, ha qüestionat l’acostament dels etarres a presons més pròximes al País Basc.

salconduits e familiars de presos d’ETA. Unides Podem, no obstant, ha carregat contra el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, a qui ha acusat de filtrar l’informe amb «mentides» en el marc de la investigació judicial per la presumpta relació entre la manifestació del 8-M i l’inici dels contagis de coronavirus a Madrid. Enrique Santiago ha al·ludit a un delicte del Codi Penal Militar i ha relacionat l’alt cap de l’Institut Armat amb els fons reservats de l’operació Kitchen per la seva etapa a la Secretaria d’Estat de Seguretat.

Notícies relacionades

Jon Iñarritu, d’EH Bildu, també ha afirmat que Pérez de los Cobos va ser el «pagador» dels fons reservats durant l’operació Kitchen, i ha afegit que tant ell com el seu «company» Manuel Sánchez Corbí excap de la UCO– haurien d’estar expulsats de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, esmentant les tortures en la lluita contra ETA.

Des de Junts la crítica s’ha dirigit contra l’actuació durant el referèndum de l’1-O de Pérez de los Cobos, «un personatge» que la diputada Míriam Nogueras creu que hauria d’estar assegut al banc dels acusats.