'PEÇA CAROL'

El jutge sospesa arxivar la peça de l'encàrrec de Corinna a Villarejo

Un informe policial corroboraria que quan es van reunir ell ja no era funcionari, per la qual cosa no hi hauria suborn

Aquesta és l'al·legació principal de la defensa de tots dos per demanar l'arxiu de les actuacions

zentauroepp44280656 new york  ny   september 09   director of apollonia associat200705094421

zentauroepp44280656 new york ny september 09 director of apollonia associat200705094421 / Robin Marchant

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge de l’Audiència Nacional que investiga un suposat encàrrec de l’examiga del rei emèrit Corinna Larsen al comissari jubilat i en presó preventiva José Manuel Villarejo l’octubre del 2016 sospesa arxivar aquesta peça separada –denominada Carol– ja que en aquesta data el policia ja s’hauria jubilat, per la qual cosa no es donaria el requisit perquè hi hagués delicte de suborn.

Fonts jurídiques consultades per Europa Press, apunten que si bé la instrucció avançava ràpid després de la reobertura del mes de juliol, en aquests moments les diligències s’haurien parat a l’espera que es determini si s’ha de tornar a arxivar.

Aquest és el motiu pel qual es van anul·lar les declaracions d’alguns dels imputats en la causa, entre els quals Villarejo, el seu soci Rafael Redondo i l’expresident de Telefónica Juan Villalonga, que s’havia programat per a la setmana passada. La de Larsen des de Londres, prevista per al 28 de setembre, es va anul·lar ja que no s’havia cursat pels cursos adequats.

Ara, segons aquestes mateixes fonts, nous informes policials haurien corroborat el sostingut per les defenses tant de l’empresària alemanya com del policia, que apuntaven que quan es va produir la reunió, Villarejo ja estava jubilat. De fet, van ressaltar en diversos escrits, l’últim d’aquest mateix dilluns, que el comissari es va jubilar a la primavera del 2016, mesos abans que es produís aquesta trobada a Londres.

Discrepàncies amb la fiscalia

Aquesta peça versava sobre els suposats encàrrecs que Corinna hauria fet a Villarejo, revelats per les converses que va mantenir aquest amb l’empresària alemanya i que gravava. En una d’aquestes converses, ocorreguda a Londres el 2015 i en la qual també hi havia Villalonga, Corinna relatava els suposats negocis opacs del rei Joan Carles en els quals, segons afirmava, va ser utilitzada com a testaferro.

‘Carol’ –pel nom que utilitzava Villarejo per referir-se a l’empresària alemanya– va ser arxivada provisionalment el 7 de setembre del 2018 per l’anterior instructor de la macrocausa, Diego de Egea, qui no veia indicis per continuar investigant ni el comissari jubilat ni el seu soci i assegurava que no hi havia «dades» ni «documentacions» que provessin les afirmacions que va fer l’empresària alemanya sobre el Rei emèrit sobre el suposat cobrament de comissions.

Després de la reobertura, el magistrat instructor Manuel García-Castellón va argumentar que ho feia a causa d’aquestes noves gravacions de les quals havia tingut coneixement i que provenien del que s’havia confiscat al domicili del comissari. Però el Ministeri Fiscal en un escrit li va respondre que no s’explicaven per què no havia reobert abans si aquests àudios constaven en la causa des de principis del 2019.

Notícies relacionades

A això, se suma que en el recurs presentat aquest dilluns per la defensa de Villarejo, i pel qual s’adherien al que va presentar Larsen davant la Sala Penal, sol·licita que s’analitzi un informe de la Unitat d’Assumptes Interns del 15 de setembre passat en el qual es constataria que Corinna va fer l’encàrrec de buscar informació sobre la seva assistent personal, de la qual sospitava que l’espiava en favor del CNI, l’octubre del 2016, mesos després de jubilar-se.

D’aquesta manera, García-Castellón no és l’únic que té sobre la seva taula el possible arxiu de la peça, ja que la Sala Penal també ha de decidir si el recurs de les defenses prospera. Les fonts consultades, assenyalen que amb aquest nou informe policial a la mà, tot apunta que es podria tornar a sobreseure la peça.