Els contractes d'urgència del Govern andalús, sota la lupa de la Fiscalia

La Junta va seleccionar personal durant la pandèmia mitjançant l'enviament d'un correu electrònic i per ordre d'arribada

El ministeri públic ho considera «un atemptat al dret d'igualtat d'accés a la funció pública»

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805 / Maria Jose Lopez

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Fiscalia de Sevilla entén que el sistema de contractacions d’urgència implantat per l’Executiu andalús del PP i Cs en plena pandèmia, consistent en sol·licituds per correu electrònic i en funció de l’ordre d’arribada, suposa un «atemptat al dret d’igualtat d’accés a la funció pública». Les denominades contractacions exprés van provocar les queixes de l’oposició, el Defensor del Poble Andalús o els sindicats, que no van dubtar a portar aquests processos de selecció de funcionaris interins davant la justícia, al considerar que eren una porta d’entrada al favoritisme. I ara el ministeri públic els dona en part la raó a l’estimar la denúncia per via contenciosa administrativa del Sindicat Andalús de Funcionaris (SAF) contra la selecció de personal que no tenia res a veure amb la pandèmia, des d’arquitectes a enginyers.

Des del SAF han recorregut totes les convocatòries extraordinàries de personal empreses des de finals de juny per vulneració de drets fonamentals, al considerar que no es complien els criteris d’igualtat, mèrits, capacitat o fins i tot publicitat. Censuraven que no només s’excloïen dones embarasses, majors de 60 anys o malalts crònics, sinó que el mateix procediment era «inconstitucional i mal fet», explica Alfonso Calabuig, portaveu de l’organització. «Hi va haver gent que complia els requisits i es va quedar fora perquè els servidors dels correus electrònics es van saturar i no recollien els documents adjunts, per això eren exclosos al faltar documentació i sense si més no dret al picament de peus», explica.

La Fiscalia ara es pronuncia a favor d’estimar la vintena de demandes, com va avançar aquest dimarts ‘Diario de Sevilla’, i adverteix que la situació de crisi provocada per la Covid-19 no justifica que s’adjudiquin places com a personal interí «sense tenir en compte els mèrits dels participants» i establint l’adjudicació únicament i exclusivament per «l’ordre d’entrada de la petició» en un correu electrònic durant un termini de 24 hores, detalla. I apunta a més que aquesta urgència tampoc justifica que «amb caràcter definitiu es consolidi una situació laboral en l’esfera pública sense comptar amb els mèrits de la persona». «La selecció de funcionaris interins ha de realitzar-se, d’acord amb el que disposa la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, mitjançant procediments àgils que respectaran en tot cas els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat», recorda el ministeri fiscal.

Notícies relacionades

La Junta d’Andalusia va emparar aquest procés selectiu a dos decrets i resolucions que, consensuats a la taula sectorial, fomentaven la incorporació de forma més àgil d’empleats públics per atendre les necessitats derivades de la pandèmia. «Però més àgil dins de la legalitat, i no per ordre d’arribada i en escales i cossos no vinculats a la pandèmia», qüestiona el sindicat.

Inicialment es va recórrer a aquesta via per a la contractació dels famosos vigilants de la platja, encarregats de supervisar que es complien les mesures per evitar el contagi a les zones d’estiueig. També per a personal sanitari o per a les residències de majors. «Entenem que a causa de la urgència es contractés de forma extraordinària personal laboral o metges, però per aquesta fórmula es van sol·licitar també arquitectes, enginyers de muntanyes, industrials, tècnics superiors en administració financera... cossos tots ells que surten d’aquestes mesures contra el coronavirus», afegeix el portaveu.