En el Fòrum La Toja

Alberto Núñez Feijóo: «En aquesta pandèmia hem consolidat l'Estat de les autonomies»

El president de la Xunta assegura en el Fòrum La Toja que «no hi ha un embolic en cap autonomia com el que hi ha al Congrés dels Diputats»

feijoo-video / periodico

2
Es llegeix en minuts
M. R.

Alberto Núñez Feijóo ha debatut aquest matí junt amb Juan Manuel Moreno i Emiliano García-Page sobre el repte de governar la pandèmia dins del context autonòmic. Els presidents dels governs de Galícia, Andalusia i Castella-la Manxa han defensat en la tercera jornada del II Fòrum La Toja l’Estatde les autonomies i han demanat unió i diàleg per afrontar la crisi sanitària i econòmica que ha provocat el coronavirus.

«En aquesta pandèmia hem consolidat l’Estat de les autonomies», ha afirmat Núñez Feijóo durant la seva intervenció. «No s’oblidin que els pacients han vingut als hospitals que hem gestionat nosaltres i ho hem fet amb moltes dificultats, sense preavís, sense recursos farmacològics i naturalment sense vacuna», ha afegit. El líder del PPdeG i president de la Xunta ha seguit en la línia marcada ahir per Felipe González i ha reincidit que «Espanya té un problema de governança, no de model autonòmic. No hi ha cap embolic en els nostres governs com els que hi ha al Congrés dels Diputats». També ha criticat la «deslleialtat» d’algunes autonomies amb referència a Catalunya: «Algunes autonomies han sigut deslleials i això no pot deslegitimar l’Estat de les autonomies».

El debat de la monarquia

Emiliano García-Page, president socialista de Castella-la Manxa, també ha recolzat l’actual model, ja que, en les seves paraules, «l’estat autonòmic ha acostat els serveis públics bàsics a la ciutadania i ha consolidat la democràcia». A més, ha remarcat que l’economia espanyola no es recuperarà sense vèncer el virus prèviament i ha atacat els extremismes i els populismes, així com alguns debats «estèrils», com el que gira entorn de la monarquia: «Tenim una monarquia amb metabolisme republicà; els poders els concentra el president del Govern, que té més poders que alguns presidents de república».

Notícies relacionades

Juan Manuel Moreno, per la seva banda, ha al·ludit a crear a les autonomies una administració més eficaç, que aprofiti el talent, que sigui més pròxima al ciutadà i que pugi al tren de la digitalització. «Tots hem de fer un esforç per tirar endavant. Siguem més pragmàtics, fem una política de llums llargs i anteposem els interessos generals als interessos ideològics», ha argumentat el president de la Junta d’Andalusia.

Núñez Feijóo ha sigut l’encarregat de tancar la taula de debat amb la seva intervenció. El gallec ha conclòs que «Espanya és un país on últimament la classe política no ha estat a l’altura. Els polítics hem de fer serioses reflexions per connectar amb el que els espanyols ens demanen». La xerrada, a la qual també ha sigut convidat Javier Lambán, president d’Aragó i que finalment no hi ha pogut assistit, s’ha tancat amb un aplaudiment i una foto de família amb el president Pedro Sánchez, que serà l’encarregat de clausurar el Fòrum La Toja.