LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Sánchez demana a Ayuso que «s'allunyi» del debat partidista i «posi l'espatlla»

El president del Govern diu que les decisions davant la pandèmia de la Covid-19 han de basar-se en la ciència i en criteris tècnics

Anuncia la seva arribada a la cimera a Brussel·les que convocarà a finals d'octubre a la conferència de presidents per parlar del pla de recuperació

zentauroepp55210942 spain s prime minister pedro sanchez speaks to the media as 201001163758

zentauroepp55210942 spain s prime minister pedro sanchez speaks to the media as 201001163758 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha aprofitat la declaració institucional a la seva arribada al Consell Europeu que se celebra aquest 1 i 2 d’octubre a Brussel·les per instar l’oposició a «allunyar-se del debat partidista» entorn de la pandèmia de la Covid-19 i acceptar els criteris científics i sanitaris. «Tots els governs ja siguin europeus, autonòmics i municipals només tenim un enemic que és la Covid. Hi hem de posar l’espatlla, basar-nos en la ciència i en els criteris tècnics, els excel·lents professionals sanitaris que tenim a Espanya i a partir d’aquí vèncer junts la Covid», ha insistit en un missatge sense preguntes adreçat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i a la resta de dirigents autonòmics el mateix dia en què Díaz Ayuso ha anunciat que complirà l’ordre del govern però que la denunciarà davant els tribunals.

Durant la mateixa declaració, Sánchez ha anunciat també que convocarà la conferència de presidents autonòmics a finals d’octubre a una reunió que tindrà lloc a la seu del Senat i en què també participarà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L’objectiu, segons ha explicat a la seva arribada a la cimera extraordinària, serà debatre sobre el pla de recuperació per mitigar els efectes de la pandèmia de la Covid.

Pla de reformes

Notícies relacionades

El dirigent socialista, que ha tornat a confirmar la intenció del Govern de presentar en les pròximes setmanes l’esborrany del pla de reformes i inversions necessari per desbloquejar l’accés als 140.000 milions d’euros preassignats, ha explicat que l’esborrany girarà entorn de quatre grans eixos: transició verda i digital, cohesió econòmica i social així com igualtat de gènere. «Aquests quatre grans eixos seran entorn els quals el Govern dissenyarà el pla de recuperació que presentarem a les Comunitats Autònomes en aquesta conferència de presidents que celebrarem per primera vegada en la història amb la presidenta de la Comissió», ha afegit.

En aquest sentit, i tot i que no és a l’agenda de treball del Consell Europeu, el president espanyol ha insistit en la necessitat de parlar del pla de recuperació de 750.000 milions d’euros i el nou marc pressupostari per al període 2021-2027 d’una mica més d’1 bilió d’euros. Espanya insisteix que és necessari accelerar les negociacions entre el Consell i el Parlament Europeu per evitar retards i que els fons comencin a arribar a temps. «M’agradaria instar el Parlament Europeu a aprovar com més aviat millor l’MFF i el pla de recuperació perquè implicarà que puguem posar en marxa el pla l’any que ve amb totes les garanties i en el temps degut», ha indicat.