INVESTIGAR EL REI EMÈRIT

La documentació suïssa obre «un ventall de possibilitats» sobre Joan Carles I, anuncia el fiscal

Afirma que les seves diligències «han avançat qualitativament i quantitativament»

La fiscalia demana rebutjar les querelles d'Òmnium Cultural contra el rei emèrit

GRAF3836 POZUELO DE ALARCÓN (Comunidad de Madrid), 31/8/2019.- El rey Juan Carlos se dirige a los periodistas que esperaban en el centro Quirón Salud Madrid de Pozuelo de Alarcón a su salida del centro tras haber recibido el alta hospitalaria después de haber permanecido ocho días hospitalizado en donde se le practicó hace una semana un triple bypass aortocoronario.EFE/David Fernández

GRAF3836 POZUELO DE ALARCÓN (Comunidad de Madrid), 31/8/2019.- El rey Juan Carlos se dirige a los periodistas que esperaban en el centro Quirón Salud Madrid de Pozuelo de Alarcón a su salida del centro tras haber recibido el alta hospitalaria después de haber permanecido ocho días hospitalizado en donde se le practicó hace una semana un triple bypass aortocoronario.EFE/David Fernández / David Fernandez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El fiscal de sala del Tribunal Suprem Juan Ignacio Campo, al capdavant de les diligències obertes entorn del rei Joan Carles per determinar si ha d’obrir-se una investigació contra ell per delicte fiscal o de blanqueig de capitalss’ha mostrat positiu respecte al futur de les indagacions. En l’escrit en què demana el rebuig de les querelles presentades per Òmnium Cultural i l’associació Atenes de Juristes pels Drets Civils afirma que les seves diligències «han avançat des que es van iniciar qualitativament i quantitativament».

«La comissió rogatòria sol·licitada a la Fiscalia de la República i Cantó de Ginebra –malgrat que, avui en dia, no ha sigut complimentada en la seva totalitat–, obre noves perspectives, i la necessitat de ser complementada amb la pràctica d’altres diligències, que sens dubte obriran un ventall de possibilitats impossibles de valorar en aquest moment», afegeix.

L’excepció que fa el fiscal de sala delegat en matèria econòmica sobre que no compta amb la informació suïssa al complet és crucial, perquè només quan això es produeixi decidirà si interposa una querella per instar l’obertura d’una causa judicial, en la qual l’emèrit ja serà formalment imputat. L’altra opció és que arxivi les seves actuacions perquè entengui, per exemple, que els fets o no són constitutius de delicte, o que si ho són, es van cometre mentre era cap de l’Estat i, per tant, inviolable.

Sense causa oberta

El fiscal recorda que «no pot afirmar-se que existeixi un procediment judicial obert» contra l’emèrit encara. Assenyala que la presentació d’una querella «no suposa la iniciació d’un procés, sinó que constitueix un acte processal mitjançant el qual se sol·licita a l’òrgan jurisdiccional la iniciació del procediment i l’adquisició pel querellant de la qualitat de part acusadora».

Notícies relacionades

Aquest procediment només s’obre quan es produeix l’admissió a tràmit de la querella. I el ministeri públic creu que encara no és el moment per a això, sobretot, perquè els fets referits en les presentades fins ara són anteriors al 2014, per tant, estarien afectats per la inviolabilitat del monarca emèrit. Esmenta que entre els delictes que inclouen no apareix el de blanqueig de capitals, que seria un dels dos que podrien acabar imputant-se-li.

Per això demana a la Sala Segona de l’alt tribunal, a la qual correspon investigar-lo a partir de la seva abdicació –perquè va perdre la inviolabilitat, però va mantenir el fur– que rebutgi la de les dues entitats catalanes, així s’evitarà el tancament de les seves diligències prematurament.