PODEM

Treball investiga Victoria Rosell per presumpte frau a la Seguretat Social

Inspecció rep la denúncia de l'exempleada de la llar de la delegada contra la Violència de Gènere i Carlos Sosa amb documentació de suposats pagaments en b

pareja

pareja

4
Es llegeix en minuts
Ainhoa Reguera Plaza

Simona Chambi, l’exempleada de llar de la delegada del Govern central contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, i del periodista Carlos Sosa segueix endavant amb la seva acusació contra els seus antics caps. El 24 de setembre, l’advocat de Chambi va presentar una denúncia a Inspecció de Treball contra tots dos, en què se sol·licita que es verifiqui la relació contractual entre les dues parts i s’aixequi acta d’infracció de quotes a la Seguretat Social en determinats períodes, a més que s’iniciï procediment per vulneració en la contractació i frau legal davant la Seguretat Social i contractació il·legal, amb les sancions inherents que comporten aquests fets.

Per consolidar la seva acusació, en la denúncia s’aporta diversa documentació, entre la qual es troba l’informe de vida laboral de Chambi expedit per la Tresoreria General de la Seguretat Social. En aquest informe es reflecteix que primer va ser Victoria Rosell que li va donar d’alta el 24 de febrer del 2012 al 30 de novembre del 2014. Gairebé un any després, el 12 de novembre del 2015, va ser Carlos Sosa qui es va convertir en el seu ocupador fins que, segons relata l’exempleada en la denúncia, li va enviar per WhatsApp una carta de desistiment, de data de 26 de juny del 2020, per anunciar-li el preavís de l’extinció del contracte laboral a partir del 16 de juliol del 2020.

És a dir, que segons la vida laboral de Chambi, aquesta va estar contractada des del 24 de febrer del 2012 fins al 30 de novembre del 2014 per Victoria Rosell i des del 12 de novembre del 2015 fins al 16 de juliol del 2020 per Carlos Sosa. D’acord amb aquestes dates, l’exempleada denuncia una sèrie de pagaments en b realitzats durant el 2015. Ella mateixa al·lega en la seva denúncia davant Inspecció de Treball que durant els mesos de gener i febrer, i entre maig i octubre d’aquell any va treballar per a Rosell i Sosa sense contracte, cobrant el «seu sou en diner negre, sent el modus de pagament unes vegades en mà i en metàl·lic, i d’altres mitjançant l’abonament per transferència bancària».

En aquest últim cas, Chambi aporta un certificat bancari que recull els pagaments realitzats des del 15 de maig del 2012 fins al 9 de juny del 2020 per Victoria Rosell –només un es troba a nom de Carlos Sosa–. En aquest document segellat pel banc es recullen quatre transferències realitzades en els mesos de gener, febrer, el maig i el juny del 2015, les dues primeres per valor de 410 euros i sota el concepte Sueldo Simona, i les dues últimes per valor de 420 euros i sota el concepte Pagament Simona. No obstant, i sempre segons la vida laboral presentada per l’exempleada, durant aquells mesos no existia relació contractual entre Chambi i Rosell o Sosa, ja que havia finalitzat oficialment el novembre del 2014 i no tornaria a reprendre’s fins un any després.

Notícies relacionades

Quan aquest cas va sortir a la llum a l’agost, Rosell va publicar una sèrie de tuits en els quals desmentia les acusacions abocades per la seva extreballadora. «Si volen veure els rebuts de la seguretat social (per 3 hores diàries, perquè ella tenia altres llocs de treball) –i sense venir a treballar per raons de salut pública des del març del 2020, però és que hi ha gent amb principis–, aquí els tenen: ¿en «negre»? No. Mai. Els del B són altres», assegurava en un fil de Twitter el 21 d’agost. En un altre dels seus tuits, es queixava que no s’hagués obtingut la seva versió. «Encara no m’han trucat periodistes que han publicat la falsa notícia. L’empleada tenia contracte indefinit de 3 h diàries i alta a la Segureta Social, i se li va continuar pagant sense treballar en estat d’alarma, des del març. Aquí els ingressos en compte corrent. No sé què més volen», escrivia en un text que acompanyava amb dues imatges que reflectien els ingressos realitzats al compte corrent de la seva empleada de la llar el març i l’abril del 2020.

Rosell sí que va posar èmfasi en el fet que l’acusació de la seva exempleada parteix d’una extorsió, encoratjada per Vox, que ella va denunciar molt abans, el 18 de juliol. «Ens van dir que o li pagàvem 11.000 euros que no li devem de cap manera o publicarien notícies falses», va assegurar Rosell, que a més va insistir que és Carlos Sosa el que ha de donar declaracions sobre aquest assumpte, ja que la demanda es presenta contra ell i no contra ella. No obstant, Rosell està inclosa en la denúncia presentada a Treball com a exocupadora de Chambi i totes les transferències realitzades en els últims vuit anys, menys una, estan a nom de María Victoria Rosell Aguilar.