Unides Podem considera que seria «fantàstic» que Felip VI no tornés a Catalunya

Asens assegura que és una «bona notícia» que el monarca no acudeixi a l'entrega de despatxos als jutges

Apunta que és més a prop un referèndum entre monarquia i república que el de l'autodeterminació

undefined51322711 jaume asens felipe191211133159

undefined51322711 jaume asens felipe191211133159 / BALLESTEROS

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Enmig de la polèmica sorgida entorn de l’absència de Felip VI en l’entrega dels despatxos als jutges, el president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat que seria «fantàstic» que el Rei «no tornés més» a Catalunya. A més, ha qualificat de «bona notícia» que, per primera vegada, el monarca no acudeixi a l’acte que té lloc aquest divendres. 

«Cada vegada que ve, obre una ferida que encara no està tancada. Molta gent fa responsable de tot el que va succeir en aquell període [octubre del 2017] al Rei. Aquell discurs marca un abans i un després, és un discurs que no va sortir de la Moncloa, és un discurs que va sortir de Zarzuela», ha explicat el líder d’En Comú Podem recordant les paraules de Felip VI el 3 d’octubre del 2017.

En aquest sentit, Asens ha remarcat «la necessitat d’aprovar una llei que reguli les funcions del Rei i el limiti». Per tant, ha assegurat que Unides Podem portarà a la Cambra baixa una reforma legislativa per concretar «què pot fer el Rei i què no». «No és normal, i això només passa a Espanya, que el rei pugui sortir i fer discursos d’aquella naturalesa sense tenir el vistiplau de la Moncloa. Això li va fer perdre la seva condició d’àrbitre neutral que està establerta a la Constitució», ha insistit.

Autodeterminació

Notícies relacionades

Els atacs d’Asens contra la monarquia es produeixen pocs dies després que el vicepresident segon i líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, fes una crida a tots els seus militants per treballar per un «horitzó republicà». Pel que fa això, Asens ha indicat que és més factible un referèndum sobre la república o la monarquia que un sobre l’autodeterminació de Catalunya. 

«Seria el preludi de l’altre referèndum [el d’autodeterminació], perquè amb l’actual arquitectura institucional, amb una monarquia parlamentària que precisament representa això, una determinada concepció, centralista, molt conservadora, del que és Espanya, també en aquest sentit territorial, és molt difícil que es produeixi un referèndum d’aquestes característiques», ha afirmat.