EL LABERINT CATALÀ

Torrent només tindrà marge per ajustar que les eleccions caiguin en diumenge

El president del Parlament haurà de convocar un ple que activi el compte enrere cap als comicis

undefined52661686 29 01 2020 el president del parlament  roger torrent  durant200404171555

undefined52661686 29 01 2020 el president del parlament roger torrent durant200404171555 / David Zorrakino - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Parlament, Roger Torrent, ha explicat aquest divendres que si el Tribunal Suprem confirma la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, disposarà d’un cert marge de «dies» per ajustar que les eleccions que es convoquin automàticament caiguin en diumenge. En declaracions a Catalunya Ràdio, el cap de la Cambra catalana ha detallat que, en cas d’inhabilitació de Torra, tindrà 10 dies per «sondejar» els grups parlamentaris per si volen presentar un candidat a la investidura.

En cas de no haver-n’hi o que ningú disposés dels recolzaments necessaris–, comunicaria al ple que no hi ha un candidat viable, per la qual cosa en aquell moment s’activaria un compte enrere de dos mesos, i una vegada transcorregut sense que hi hagi hagut investidura, es convocarien eleccions automàticament. Per ajustar els temps de manera que aquestes eleccions, a celebrar al cap de 54 dies segons la llei, «caiguin en diumenge», Torrent disposaria d’un «petit marge de dies» per triar el dia del ple en el qual s’activaria el compte enrere dels dos mesos.

Suspensió efectiva

Així ho ha assenyalat Torrent i així ho recull l’informe encarregat al gabinet jurídic de la Generalitat, en el qual s’assenyala que la inhabilitació de Torra seria immediata des del moment que li fos comunicada la sentència, tot i que el cessament es formalitzaria via reial decret llei, firmat pel rei Felip VI i publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, seria l’encarregat de convocar una reunió del Consell Executiu –ja en funcions–, en la qual s’aprovaria un decret per designar-lo a ell com a «president de la Generalitat substitut interí en funcions». Segons marca la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern, el vicepresident assumiria les funcions que deixaria vacants el president, tret de tres facultats: plantejar una qüestió de confiança, designar o destituir consellers i convocar eleccions.

Aragonès, que no traslladaria el seu despatx al Palau de la Generalitat ni pronunciaria el tradicional discurs institucional de Cap d’Any, seria l’encarregat de firmar el decret de les eleccions, una formalitat per certificar la convocatòria automàtica una vegada consumits tots els terminis.

124 dies fins a les urnes

Notícies relacionades

D’acord amb l’informe, el Govern en funcions es podria sotmetre a sessions de control al Parlament i impulsar decrets llei, però no projectes de llei, i en aquest període de transició fins a la nova legislatura, JxCat i ERC pactarien equitativament les funcions de representació davant altres institucions.

Sumant els 10 dies de consultes als grups parlamentaris, el compte enrere de dos mesos després del ple per comunicar que no hi ha candidat a la investidura i els 54 dies des de la convocatòria automàtica fins a la celebració d’eleccions, passarien «uns 124 dies», ha especificat Torrent. Així, si la inhabilitació es fes efectiva la setmana vinent, els comicis es podrien celebrar el 31 de gener o el 7 de febrer.