PERFIL

Luis Navajas, un conciliador que ha deixat en xoc la fiscalia

El número dos de la fiscalia commociona la carrera a dos mesos de l'elecció dels principals llocs

La cúpula de la institució obre una investigació sobre les suposades pressions de subordinats

zentauroepp55039480 fiscal navajas200923132347

zentauroepp55039480 fiscal navajas200923132347 / Oscar Canas - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els seus 45 anys de trajectòria professional i haver sigut tinent fiscal del Tribunal Suprem amb sis fiscals generals de l’Estat, tant de governs del PP com del PSOE, seria, en circumstàncies normals, sinònim de ser una persona conciliadora, que defuig els conflictes i que té facilitat per als equilibris, tant amb els seus superiors, com amb els seus subordinats. «Un bon cap», el descriu un d’aquests últims. No obstant, les entrevistes de Luis Navajas a ‘OkDiario’ i a Onda Cero han provocat una commoció sense precedents en la fiscalia, al denunciar que dos companys seus, tots dos representants del ministeri públic en el judici del procés, el van intentar influir per investigar el Govern de Pedro Sánchez per la pandèmia, cosa que, segons la seva opinió, significa que estaven «contaminats ideològicament».

La falta de costum que els fiscals i els jutges ofereixin una entrevista en la qual parlen sense pèls a la llengua de la ideologia dels membres de les seves respectives carreres –tot i que també expliquin que després no es trasllada als seus informes o resolucions– ha revolucionat el ministeri públic. A Twitter, els fiscals corrents es pronunciaven sense pudor a favor o en contra, segons que consideressin que preval la necessitat d’evitar pressions de qualsevol tipus en la seva tasca o el mal que es produeix a la fiscalia al donar a entendre que el criteri es forja en funció d’aquestes.

La més generalitzada, en qualsevol cas, és l’opinió que «s’ha equivocat» i que una trajectòria com la seva, en la qual va voler «anar a Sant Sebastià quan ningú més volia, perquè ETA matava gairebé a diari», ha quedat entelada per haver anat a un mitjà de comunicació a contestar de cara les crítiques ocultes en «fonts fiscals» amb què es va rebre el seu informe en contra d’investigar el Govern per la gestió de la pandèmia. I això només 80 dies abans de jubilar-se. O, potser, just per això.

Determinar si s’ha d’investigar

La Fiscalia General de l’Estat va obrir aquest dimarts una informació prèvia per «analitzar l’abast de les seves paraules», que no es dirigeix oficialment ni contra ell ni contra els companys que es van acostar al seu despatx, abans fins i tot que es presentés cap querella, per recordar-li que «el prestigi de la carrera requeia sobre les seves espatlles».  Es tracta d’una iniciativa molt genèrica que no necessàriament ha d’acabar en l’obertura d’un expedient, tràmit només previst en cas que la inspecció apreciï indicis d’una conducta sancionable disciplinàriament, diuen les fonts fiscals consultades per EL PERIÓDICO.

Aquestes mateixes fonts dubten d’aquesta possibilitat, ja que, per la jerarquització de la fiscalia, veuen complicat que la visita a un despatx de dos subordinats suposi algun tipus de pressió, sobretot perquè seria fàcil de tallar amb un «no vagis per aquí» o «aquesta reunió s’ha acabat». Una d’aquests companys era Consuelo Madrigal, fiscal general de l’Estat amb el PP i autora d’un article d’opinió a ‘El Mundo’ molt crític amb l’estat d’alarma, pel qual també ha obert una informació prèvia Inspecció i que no deixava gaires dubtes de la seva ideologia. L’altre no va ser esmentat per Navajas, però ha sigut identificat com a Fidel Cadena, actual fiscal cap del Penal del Tribunal Suprem, que sempre ha destacat per la seva discreció.

Es dona la circumstància que el seu mandat fa uns mesos que està caducat. El seu no és un cas únic, perquè l’anterior fiscal general, María José Segarra, va renunciar a realitzar nomenaments amb el Govern en funcions. En la trentena de designacions que d’aquí a un parell de mesos realitzarà la seva successora, Dolores Delgado, situen les fonts consultades la resposta donada per les associacions fiscals a les paraules de Navajas, que van ser molt prudents i inexistents per part la Unió Progressista de Fiscals, a la qual pertanyia l’exministra de Justícia.

Els fiscals del procés

Notícies relacionades

Però el que més es comenta en la fiscalia és la manera en què Navajas va assenyalar els fiscals del procés. No només per l’intent d’influir-lo, sinó també al parlar dels seus dubtes sobre la rebel·lió, «globus que va punxar» el Suprem, va dir, al condemnar per sedició. No content amb això, els va apuntar directament com els qui amb més virulència van atacar l’alt tribunal per aquesta sentència.

Tampoc deixa en bon lloc davant els seus companys el número dos de la fiscalia que va advocar en públic per no renovar la comissió de serveis d’un dels fiscals del ‘cas Villarejo’, al donar per bo que va mantenir una relació amb una de les advocades de Podem. Sobretot, es lamenten els fiscals, perquè qui «ho deia era el seu cap».