ENTREVISTA A L'ARGENTINA

Felipe González critica «la república plurinacional» de Pablo Iglesias

L'expresident del Govern afirma que li costa sentir-se representat per una formació política

undefined48105192 madrid 11 05 2019   politica  capilla ardiente de alfredo pe200923230216

undefined48105192 madrid 11 05 2019 politica capilla ardiente de alfredo pe200923230216 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

L’expresident del Govern i exlíder del PSOE Felipe González va dir aquest dimecres que canviar l’actual monarquia per una «república plurinacional amb dret d’autodeterminació», com va assegurar l’actual vicepresident i líder de Podem Pablo Iglesias, seria «la llavor de l’autodestrucció» del país com a «Estat Nació».

«Estic radicalment en contra d’això, i amb el que em quedi de forces, amb l’edat que tinc i el futur, ho combatré», va asseverar el veterà polític socialista, de 78 anys, durant una entrevista virtual organitzada pel diari argentí ‘Clarín’ amb el nom d’«El món després de la pandèmia».

Preguntat per Ricardo Kirschbaum, editor general d’aquest diari, sobre el futur de la monarquia espanyola, González va reiterar que «de les 20 democràcies amb millor qualificació que hi ha al món, 12 són monarquies parlamentàries i constitucionals». «Aquesta monarquia, que jo vaig qualificar de republicana i que té un comportament de presidència que no governa i és representativa, la prefereixo a una republiqueta com la que alguns pretenen, d’aquestes que anomenen plurinacionals i amb drets d’autodeterminació», va remarcar.

«Llavor de l’autodestrucció»

González va assenyalar que «alguns» dels que estan atacant l’actual forma d’Estat ho fan no només per estar en contra o perquè «hi hagi responsabilitats que se li atribueixen al rei emèrit (amb referència a les suposades irregularitats comeses per Joan Carles I), sinó perquè volen substituir-la, «cosa que Pablo Iglesias està pregonant», per aquesta «República plurinacional amb dret d’autodeterminació». «Per tant, amb la llavor de l’autodestrucció d’Espanya com a Estat Nació i com a història», va recalcar.

Durant l’entrevista, l’exsecretari general del PSOE també va ser preguntat pel fet que Iglesias l’hagi qualificat com a opositor al Govern. «No. Jo sempre soc propositiu. Faig més propostes que crítiques. Una altra cosa és que alguns entenguin les propostes com a crítiques. Si jo crec que s’ha de pactar transversalment un pressupost ho crec perquè ho crec, però Espanya el necessita, necessita tenir un Pressupost per al 2021», va sentenciar González.

Per a l’expresident, «és incomprensible per als socis europeus» que es continuï governant amb un pressupost preparat per al 2018, «ara que plou sobre mullar», amb referència a la pandèmia del coronavirus. «I necessitem tenir plans d’inversió prou convergents per recuperar 140.000 milions d’euros (del fons de recuperació europeu). Són molts diners», va afegir.

«Em costa sentir-me representat»

«El meu aclaparament en la vida política espanyola avui és que em costa un enorme esforç sentir-me representat. Miri cap on miri, això s’aproxima més a la veritat», va matisar.

Notícies relacionades

El polític va considerar que s’ha de crear «una dinàmica d’acords successius» per aconseguir aprovar els nous comptes nacionals. «Estic en contra d’algunes de les propostes que fan. Volen fer un pressupost amb socis que eren els socis d’aquell debat de la moció de censura (contra Mariano Rajoy, el 2018). És peculiar que a mi m’inquieti [...] pactar un projecte de país, i els pressupostos són el primer pas per a això, amb la gent que no creu que el país hagi de continuar com a projecte. Em sembla una contradicció en els seus termes», va afegir.

«Ara... ¿estan disposats a pactar-ne d’altres? ja que tampoc ho veig. No veig el PP (Partit Popular) disposat a discutir un pressupost per al 2021, ¿però saben el que més l’inquieta de tot? Que fa mesos que estan debatent qui està disposat a pactar o no els pressupostos i encara no coneixem ni una sola xifra, ni una sola xifra».