Podem rellança els cercles amb una quota de tres euros per als militants

Els morats reestructuren les seves bases territorials per reforçar els fonaments del partit

undefined50609822 pablo iglesias191028125336

undefined50609822 pablo iglesias191028125336 / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La construcció d’unes bases fortes a escala territorial és una assignatura pendent a Podem. Els morats van néixer entorn dels anomenats ‘cercles ciutadans’, però el creixement vertiginós del partit –es va crear el 2014 i actualment forma part del Govern– va deixar poc temps per apuntar-ne els fonaments. Ara, Pablo Iglesias, després de ser revalidat com a secretari general a la Tercera Assemblea Ciutadana, aposta per reactivar aquesta eina de participació i contacte amb la gent. Tot i que amb una novetat, els militants hauran d’abonar una quota mensual de tres euros, que, fins ara, no existia. 

 

La clatellada que Podem i les seves confluències han patit en les successives eleccions autonòmiques des dels comicis andalusos a finals del 2018 fins a les cites electorals a Galícia i el País Basc el juliol passat van deixar clara la necessitat de construir una estructura més forta als territoris. Per a això, la candidatura d’Iglesias va presentar una reestructuració dels cercles i els seus mecanismes de decisió i coordinació. Aquest pla es posa en marxa aquest dilluns i estarà a ple rendiment a principis del 2021, quan tots els estaments d’aquesta nova maquinària hagin sigut elegits. 

Com ja va avançar EL PERIÓDICO a principis de març, la intenció de la cúpula morada, renovada durant la pandèmia mitjançant una votació telemàtica en la qual la militància va tornar a confiar en Iglesias la secretaria general del partit, és «atorgar més capacitat de decisió i intervenció» als inscrits amb la corresponsabilitat que això implica a través d’una quota mensual que permeti al partit finançar-se. 

Notícies relacionades

A més, el pagament de la quota mensual permetrà participar en les votacions per elegir els representants de cada un dels cercles. En paral·lel conviurà la figura de l’inscrit, aquell que estarà registrat a la base de dades del partit però que decideix no pagar els tres euros mensuals. En aquest cas, tindrà dret a assistir a les reunions dels cercles com a convidat, però no tindrà dret a vot. 

El nou sistema també cerca impulsar la següent generació de líders del partit mitjançant l’elecció directa dels inscrits. Buscar saba nova i potenciar els perfils dels militants s’ha situat també com una necessitat per renovar les files morades i la forma per aconseguir-ho sembla que s’hagi trobat en una participació interna més gran que permeti als inscrits prosperar en les estructures del partit.