ANÀLISI

Això de Sánchez i Iglesias és necessitat, no amor

Analitzar la relació del PSOE i Podem des de l'òptica del 'cor' s'ha convertit en costum i oculta l'estratègia política

El president necessita els morats per continuar governant i el vicepresident estaria en perill en el seu partit si no treballés a la Moncloa

zentauroepp50867130 sanchez iglesias200913203320

zentauroepp50867130 sanchez iglesias200913203320 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

La política espanyola no està en els seus moments més brillants (ni senzills). El que s’ha vist i sentit a les Corts en algunes sessions dels últims mesos dista molt, ¡però molt!, d’estar a l’altura d’una crisi mundial d’origen sanitari. La paraula «reconstrucció», que es va haver de convertir no en bandera, sinó en obligat tatuatge de Govern i oposició, ha desaparegut del dia a dia. La Covid, per desgràcia, no. Els insuportables i vans retrets d’anada i tornada entre els diputats, tampoc. La por que el virus provoqui un forat social i econòmic de diàmetre inimaginable, encara menys.

Amb aquest panorama com a teló de fons conviuen –i conviuran si la realitat no els passa per sobre o si la resta de socis no els donen l’esquena– el PSOE i Unides Podem en un Govern de coalició. S’està fent costum que les desavinences i trampes (que també n’hi ha) que tenen o es paren socialistes i morats s’expliquin i comentin des de l’òptica del cor, deixant de banda l’estratègia política. ‘Trencaran’. ‘No trencaran el seu matrimoni’. ‘No duraran’. ‘Sí que ho faran, ja s’han perdonat’. ‘S’han traït’. ‘No hi ha lleialtat’. ‘No es parlen’. ‘Sí que es parlen’... Fins i tot els protagonistes cauen a vegades en la temptació de comentar públicament alguna «discussió forta», per entendre’ns, d’aquestes que tots hem sentit alguna vegada als veïns sense haver de posar l’orella a la paret.

Però siguem realistes, tot i que perdem el morbo (ho sento pels aficionats): això de Pedro Sánchez iPedro Sánchez Pablo Iglesias  ni desamor. És pura necessitat per garantir la supervivència. ¿Seria el líder socialista president del Govern d’Espanya sense suportar les incomoditats per les quals el fa passar Iglesias? No. ¿En quina situació estaria el cap de Podem si no hagués entrat a l’Executiu a canvi de deixar part de les seves reivindicacions en un calaix tancat amb clau, observant la cascada de mals resultats que acumula elecció rere elecció? Segur que en un parell de segons es responen.

Lluites monocolors

Notícies relacionades

Fa dècades que relatem discrepàncies o fins i tot batalles que hi ha hagut en governs monocolor. Felipe González i Alfonso Guerra van donar episodis gloriosos, per exemple. I Soraya Sáenz de Santamaría i Dolores de Cospedal van portar el seu enfrontament fins a un punt que continua tenint conseqüències en el PP (ara fora de combat ara pel cas Kitchen), malgrat que totes dues estan retirades de la política.

No és gaire creïble, amb aquests referents a l’esquena, posar-se les mans al cap cada vegada que dos partits que cohabiten a la Moncloa, per primera vegada en democràcia, airegen diferències. Es tracta d’un Executiu amb dues sigles (sense majoria i que competeixen pel mateix espai polític) que surfeja una pandèmia.Això els obliga a inventar el seu present i a oblidar, conjunturalment, que els seus líders van ser capaços de forçar repetició de comicis antany per tal de no governar junts. ¿És que s’odiaven? ¿Ara s'estimen? ¡Que això no va d’amor! Hi haurà coalició per a estona. Mera supervivència, se’n diu.